В Україні винайшли біологічне добриво, яке нейтралізує важкі метали в ґрунті

11 січня 2022 8387 0
Ґрунт
Ґрунт

Дослідники Національного лісотехнічного університету України винайшли мікробіологічне добриво на основі гриба мікоризоутворювача (чорного трюфеля), яке нейтралізує важкі метали в ґрунті та створює сприятливе середовище для розвитку рослин. Повідомили на сайті Львівської ОДА.

«Кожна рослина росте винятково в симбіозі з грибами та бактеріями, але цей ріст та якість самих ґрунтів легко можна зіпсувати хімічними засобами. Тому важливо відновити мікоризний симбіоз в ґрунті. До прикладу, цю функцію виконує препарат створений на основі плодового тіла чорного трюфеля, основу якого складає пігмент меланін. Він трансформує пестициди, нейтралізує важкі метали, створює сприятливе середовище (ризосферу) навколо ґрунту для того, щоб рослина могла рости», — розповіла кандидатка біологічних наук та доцентка кафедри екології Інституту екологічної економіки НЛТУ Вікторія Оліферчук.

До переваг, які отримають в результаті використання таких засобів фермери відносять: кореневе живлення рослин, їхня стійкість до посухи, засолення чи забруднення важкими металами, збільшення врожайності.

«Основним завданням біологічних добрив є стимулювання росту та розвитку рослин та підвищення їхньої стійкості до захворювань. На відміну від хімічних засобів, ці препарати дозволяють покращити якість ґрунтів і зменшити до мінімальних показників залишок хімічних речовин у зібраному врожаї», — повідомили науковці. 

Також в межах обласної програми, фермерам, котрі використовують мікробіологічні засоби захисту рослин відшкодовують 50%  від їхньої вартості (в межах 50 тисяч гривень).

Читайте також:

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus