Мінімальна закупівельна ціна на молоко — популізм — Ярмак

17 лютого 2016 64 0
Що принесе фермерам закон про мінімальні ціни на молоко?
segodnya.uaЩо принесе фермерам закон про мінімальні ціни на молоко?

Ініціатива встановлення мінімальної закупівельної ціни на сире молоко — звичайний популізм, заявив в інтерв’ю The DairyNews економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, подібні ганебні ініціативи, на жаль, у нашій країні і далі виникають досить регулярно. Це звичайний популізм, до того ж дуже цинічний, бо, як правило, подібні речі, якщо їх дійсно впроваджують, працюють напряму проти тих, кого подібними способами декларативно захищають.

«Приведу приклад: встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко нижче ринкової на молоко найнижчої якості, яке виробляють переважно селяни-одноосібники, призведе до того, що переробник перестане його купувати взагалі», — вважає він.

Також додає, що ціна на готовий продукт формується на ринку, а світові ціни на молочну сировину падають вже майже два роки підряд. Крім того, такої якості молоко у принципі заборонено для переробки навіть у технічних цілях у розвинених країнах світу.

«Отже, введення мінімальної ціни призведе до того, що селяни замість 3 грн/л будуть мати нуль. Це також призведе до ще швидшого зменшення поголів'я у господарствах населення та чергове зменшення обсягів переробки, що, у свою чергу, вдарить по переробникам — багато з них вже збанкрутіли, то банкрутств стане більше. І потім, якщо парламентері оговтаються, то відновити діяльність багатьох підприємств буде вже неможливо, і ринок збуду для молочної сировини зменшиться. Тобто наслідки будуть незворотніми», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus