У загрозі зупинки імпорту продуктів до України винні 2 відомства — думка

15 лютого 2022 127 0
Імпорт
Імпорт

В аграрному комітеті розкритикували звіт Держпродспоживслужби та Мінекономрозвитку із запуску нової системи контролю за імпортом харчових продуктів та живих тварин через мережу прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП). Про це йдеться у матеріалі «На межі зупинки — за пів року імпорт продовольства та живих тварин в Україну може стати» на AgroPolit.com.

«На виготовлення земельної документації слід було виділяти кошти зі спецфонду Держпродспоживслужби. Цього не відбувалося. Натомість витрачались кошти Світового банку, а кожна сума там погоджується місяцями — дуже довго. Навіть топографічну зйомку Держпродспоживслужба не могла зробити за власні кошти, хоча це коштує 20-30 тис. грн. Кошти на це були в бюджеті 2021 р., на спецфонді ДПСУ», — наголосив Дмитро Соломчук.

Тому він закликав депутатів-колег не підтримувати пропозицію МЕРТУ та ДПСУ про перенесення запуску нової системи контролю перетину імпортом через кордон і не голосувати за законопроєкт № 6248.

«Тепер Мінекономіки подає законопроєкт 6248, який ми відхилили на минулому комітеті. У ньому пропонується відкласти будівництво ПІП на 2025 р. Я нагадаю: у грудні 2019 р. Світовий банк дає 200 млн на ці потреби, тобто, кошти є зарезервованими. Держбюджет за цей кредит сплачує відсотки. А ДПСУ не може це збудувати для бізнесу», — розповів депутат.

Нагадаємо нещодавно йшлося, що через відсутність передумов для запуску прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП), імпорт харчових продуктів та живих тварин до України може повністю зупинитися з 5 липня цього року

Читайте також: Українські аграрії збільшили продаж картоплі за кордон

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus