Укрзалізниця з 16 лютого обмежить перевезення білоруських добрив

14 лютого 2022 634 0
Укрзалізниця з 16 лютого обмежить перевезення білоруських добрив

АТ «Укрзалізниця» сьогодні, 14 лютого, опублікувала тимчасові обмеження щодо перевезень. Так, з 16 лютого буде введено заборону на перевезення білоруських добрив. Про це йдеться у повідомленні на сайті «Укрзалізниці», пише Kurkul.com.

Як зазначається, обмеження вводиться щодо транспортування мінеральних добрив і діятиме до відміни. Поширюватиметься воно на перевезення продукції ВАТ «Білоруськалій» та ВАТ «Білоруська калійна компанія» до країн СНД, Балтії, а також Словаччини, Угорщини, Австрії, Польщі, Чехії та Румунії.

Таким чином, забороняється перевезення імпорту в УЗ і транзит територією нашої держави.

Нагадаємо, самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна ухвалила рішення відмовитися від імпорту білоруських калійних добрив та замістити ресурс постачанням із США.

Раніше він погрожував Україні зупинкою поставок ряду товарів, зокрема пального та електрики. Однак експерти зазначають, що у разі реалізації обіцянки, білоруська економіка постраждає більше за українську. Для України білоруський ринок знаходиться на 14 позиції за обсягами експорту. А от Україна у 2021 р. була другим найбільшим ринком збуту білоруських товарів.  

Водночас економіст Олексій Дорошенко вважає, що частину білоруських товарів у разі обмеження їхнього імпорту Україна може замінити європейськими або взагалі відмовитися від закупівлі.

Читайте також: Чи отримає Україна дешеві добрива з Туреччини — відповідь експерта

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus