В Україні введуть надзвичайний стан (оновлено)

23 лютого 2022 735 0
Україна
DepositphotosУкраїна

Депутати ВРУ проголосували за прийняття Указу президента Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України. Указ отримав 335 голосів «за». Повідомляє Kurkul.com.

Цьому передувало рішення РНБО про введення НС. Після розпочались роботи щодо внесення змін до цього рішення. А ввечері депутати проголосували за Указ президента про «Введення надзвичайного стану в окремих регіонах України».

«Цей указ прийнято з метою нормалізації обстановки в державі забезпечення захисту та охорони державного кордону, протидії злочинності, підтримання громадської безпеки та порядку, створення умов для належного функціонування органів влади та ін.», — йдеться в указі.

Зокрема, надзвичайний стан вводиться о 00 годин 00 хвилин 24 лютого 2022 р. в усіх областях України та м.Київ, окрім Донецької та Луганської обл., строком на 30 діб.

Також згідно з указом президента під час надзвичайного стану вводиться:

  1. Особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування (за потреби);
  2. Обмеження руху та огляд транспортних засобів (за потреби);
  3. Посилення охорони громадського порядку та об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;
  4. Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів;
  5. Введення комендантської години;
  6. Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян;
  7. Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин;
  8. Регулювання роботи цивільних теле- і радіопрограм та ін.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду наголосив, що введення НС не вплине на роботу бізнесу.

«Таке рішення передусім дозволить нашим військовим і правоохоронцям краще контролювати ситуацію. Ніяким особливим чином це не буде впливати на життя людей та роботу бізнесу», — наголосив він.

Нагадаємо, що у Донецькій, Луганській обл. НС введений вже давно, починаючи з 2014 р.

До того ж Державна прикордонна служба повідомила про введення додаткових режимних обмежень у районах України, які межують з РФ, Білоруссю, тимчасово окупованою територією України та прилягають до морського узбережжя.

Зокрема забороняється:

  • перебування у прикордонні у нічний час;
  • вихід будь-яких плавзасобів з пунктів базування;
  • рух транспорту (окрім військового, силових структур, агротехніки) дорогами, що відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону.

Читайте також: Фермери не панікують, а готуються до посівної — Поворознюк

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus