Експерт розвінчав міфи щодо забезпеченості України сільгосппродукцією

21 березня 2022 434 0
Експерт розвінчав міфи щодо забезпеченості України сільгосппродукцією

Запаси зерна та олії, які є в Україні, зараз годують окупантів, бо деякі регіони тимчасово окуповані. Відповідно це зменшує кількість продовольства для українців. Таку думку висловив економіст департаменту технічного співробітництва Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, інформує pigua.info.

«Я сподіваюся, що ми всі розуміємо, що радіти надмірним запасам все-таки не дуже розумно? Зерно, і тим більше олія, під час зберігання псуються. Особливо якщо не забезпечуються оптимальні умови зберігання (а зараз вони в багатьох регіонах далекі від оптимальних). І тому значна частина з цього всього піде в смітник вже в травні Про які там «багаторічні» запаси можна взагалі говорити», — наголосив експерт.

З його слів, запаси, які є зараз — це важкий тягар на балансі виробників замість грошей. Адже за ці гроші та кредити аграрії мали б забезпечувати відтворення виробництва в новому циклі. А замість грошей вони зберігають зерно, олійні й олію, тобто несуть додаткові витрати. 

«Висновок такий, так, у нас є запаси дуже базових продуктів, але це не факт що добре, і це зовсім не гарантує продовольчу безпеку Україні. А виробники, особливо продуктів з високою доданою вартістю, знаходяться взагалі на межі банкрутства вже і загроза щоденно зростає», — підсумував Андрій Ярмак.

Своєю чергою в Мінагро запевнили, що Україна продукує в 5 разів більше продовольства, аніж споживає. Тому наразі є достатньо агропродукції, щоб забезпечити українців.

Читайте також: ООН підтримає понад 20 тисяч фермерів зі Сходу України

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus