Деблоковані порти Одещини зможуть перевалювати до 4 млн т зерна на місяць — експерт

26 липня 2022 257 0
Деблоковані порти Одещини зможуть перевалювати до 4 млн т зерна на місяць — експерт
Kurkul.com

Всупереч атакам рф по Одеському морському торговельному порту Україна продовжує готувати порти «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи.

Про це йдеться у матеріалі «Шота Хаджишвілі: У розумінні, як працюватимуть зернові коридори — ще й кіт не валявся», пише Kurkul.com.

Як зазначається, до вторгнення порти могли вивозити 5-7 млн т зерна у місяць. Наразі працюватимуть лише три із чотирьох.

«Три порти — Одеса, Південний і Чорноморськ — справляться з 4 млн т легко. Виключаємо великий кластер Миколаєва, але тим не менше», — розповів засновник та директор компанії RISOIL Шота Хаджишвілі

За його словами, усі судна із зерном підуть із портів. Проте наразі проблемою є відсутність екіпажу.

«Всі причали стоять у суднах, всі причали зайняті. АМПУ зібрало з усіх агентів інформацію. Питання у тому, що на багатьох суднах немає екіпажу, лише умовна охорона з 5 чи 6 членів екіпажу. Треба доукомплектувати. Деякі  судновласники кажуть, що зовсім не мають екіпажу», — зазначив Шота Хаджиашвілі. 

Водночас він зазначив, що телефон розривається, всі питають про перевалку.

«Всі хочуть вивозити, і Cargill, і Cofco, і Bunge, і Ukrlandfarming — всі хочуть везти. Потім всі шукають судна», — додав директор компанії RISOIL. 

Нагадаємо, у турецькому Стамбулі представники України підписали угоду щодо безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала росія.

Ініціатива передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus