Українську землю потрібно віддати у руки фермерів — думка

8 березня 2016 38 0
Апостол Михайло, радник міністра внутрішніх справ України
epravda.com.uaАпостол Михайло, радник міністра внутрішніх справ України

Україні потрібно навести лад з державними землями, щоб вони працювали для країни, таку думку висловив радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол, пише Stina.in.ua.

За його словами, земля повинна бути у руках фермера, який на ній працює, а не іноземця.

«Державні землі, а це близько 10 млн га, — велика корупційна складова, годівниця для величезної армії чиновників. За неї повинні платити оренду, а не користуватися на пільгових умовах, — всупереч ситуації з розпайованої землею. Сьогодні ми не знаємо, що робиться з 70% держземель, адже їх інвентаризація фактично ніколи не проводилася, а якщо і проводилася — то не до кінця», — вважає він.

Також додає, що тим часом, ці землі використовуються неефективно, не за призначенням, за них не сплачується податок з оренди.

«І ми не знаємо, що там вирощують. Крім інвентаризації, не проводилися грошово-нормативна оцінка, привласнення кадастрових номерів, оформлення технічної документації. 3-3,5 млн га взагалі не мають установчих документів. Ними користуються всі, хто має доступ. Експерт каже, що через це сенсу вести розмову про продаж землі у найближчий рік немає!», — зазначає він.

На переконання Михайла Апостола, це неможливо фізично. Потрібен закон про обіг сільськогосподарських земель, потім необхідно зняти мораторій. При цьому просто так мораторій зняти теж не вийде. Сьогодні в Україні розвинений ринок тіньової землі, працюють різні схеми: заповіту, відмова, перепис, кредитні зобов'язання.

«Як тільки ми скасуємо мораторій, величезна кількість людей, які скупили за цими схемами землю, побіжать до нотаріуса оформляти право власності. Крім того, для таких рішень потрібна політична воля народних депутатів. Але її поки немає, оскільки основні користувачі госземель на безкоштовній основі і знаходяться у Раді. Тому, вважаю, мораторій знято не буде і закон теж не приймуть — знаю думку багатьох парламентарів і специал», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus