Стало відомо, чому падають світові ціни на пшеницю

28 лютого 2023 947 0
Стало відомо, чому падають світові ціни на пшеницю
Kurkul.com

Ціни на пшеницю у світі падають через потік російських поставок, сигналізуючи про подальше охолодження світової продовольчої інфляції. Про це пише Мінагрополітики з посиланням на Bnnbloomberg.

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго втрачають вартість п’ятий місяць поспіль, що є найтривалішим падінням за останні два десятиліття. Якщо вони впадуть трохи більше від цього рівня, вони досягнуть найнижчої ціни приблизно за 17 місяців, задовго до російського вторгнення в Україну, яке призвело до рекордного зростання цін у березні минулого року.

Читати за темою: Невизначеність щодо зернової угоди тисне на закупівельні ціни зернових

Хвиля російського експорту високого врожаю є однією з основних причин відступу. Єгипет на чотирьох тендерах поспіль купував виключно російську пшеницю. Конкуренція за частку ринку вплинула на ціни в США та Європі, а Європейський Союз погіршив перспективи експорту.

Основна увага зосереджена на прогнозі світового врожаю пшениці цього року. Американські фермери, ймовірно, засіють більше, ніж очікують аналітики, і майже увесь урожай м’якої пшениці у Франції перебуває в хорошому або в дуже хорошому стані. Трейдери також стежать за переговорами щодо експортної угоди з України, яку планується продовжити в березні.

Ф'ючерси на кукурудзу торгуються близько мінімуму з початку січня. Посуха в Аргентині, навпаки, підтримує соєві боби, а хороший урожай у США цього літа матиме вирішальне значення для зупинки подальшого зростання цін.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus