Невизначеність щодо зернової угоди тисне на закупівельні ціни зернових

28 лютого 2023 1084 0
Невизначеність щодо зернової угоди тисне на закупівельні ціни зернових
Kurkul.com
  • Ціни на фуражну кукурудзу падають
  • Тиск чинить невизначеність щодо «зернової угоди»

Невизначеність щодо подальшої дії «зернової угоди» все більше стримує торгову активність за напрямком глибоководних портів та чинить тиск на закупівельні ціни трейдерів. Про це розповіла керівниця відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська.

Так, ціни попиту в портах Великої Одеси на кукурудзу знизилися до $193-198/т, або 7550-7600 грн/т СРТ-порт. Ціни попиту в порту Миколаїв на фуражну кукурудзу переважно становили 6700-6850 грн/т.

«Українська сторона наголошує на продовженні дії «угоди» одразу на рік, розширенні номенклатури експорту та включенні до цієї ініціативи Миколаївського МТП. Наголошується також на необхідності нормалізації роботи «коридору» завдяки усуненню саботажу з перевірками російськими інспекторами в складі СКЦ. Пролонгація «угоди» на рік замість 120 днів забезпечить можливість планування, що особливо важливо для форвардного ринку», — прокоментувала експертка.

Проте, за її словами, учасники ринку налаштовані досить стримано. Більшість схиляється до того, що після 19 березня «коридор» продовжить роботу на таких самих умовах, як зараз (у т.ч. зі збереженням усіх поточних проблем). У такому разі розширення переліку позицій агроекспорту призведе до збільшення конкуренції за прохід суден.

Серед позитивного вона зауважила, що на засіданні Верховної Ради від 24 лютого було ухвалено зміни до держбюджету, згідно з якими надаватимуться гарантії компенсації шкоди в сумі до 20 млрд грн фрахтувальникам, операторам та/або власникам суден, що працюють у межах «зернового коридору».

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus