Половина зібраного цьогоріч врожаю піде на експорт — Гайду

8 березня 2023 66 0
Половина зібраного цьогоріч врожаю піде на експорт — Гайду

В Україні у 2023 році планують зібрати 53 млн т зернових та олійних культур, половина врожаю піде на експорт. Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, передає Укрінформ.

«В Україні у 2023 році планують зібрати 53 млн т зернових, зернобобових та олійних культур. Внутрішнє споживання у довоєнний час становило приблизно 25-27 млн т. Цьогоріч ця цифра зменшиться, і ми зможемо експортувати половину врожаю», — повідомив Олександр Гайду.

До слова, сьогодні свої прогнози щодо врожаю зернових оприлюднять експерти USDA у березневому звіті.

Як нагадав Олександр Гайду, ситуація з експортом українського врожаю залишається складною через блокування росією «зернової угоди».

«Ми будемо експортувати набагато менше агропродукції у 2023 році. Попри те, що зерновий коридор працює, ми відчуваємо небезпеку від росії, яка фактично блокує Босфор і не дає експортувати нашу продукцію», — зазначив Олександр Гайду.

Зокрема, від початку 2022/23 МР станом на 6 березня з України вивезено 32,9 млн т зернових та зернобобових. У розрізі культур:

  • пшениці — 11,4 млн т;
  • кукурудзи — 19,1 млн т;
  • ячменю — 2 млн т;
  • жита — 16,1 тис. т.

Нагадаємо, вчора, 7 березня, Україна розпочала онлайн-переговори з партнерами щодо продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Сьогодні до України приїхав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. У столиці він має зустрітися із президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити, зокрема, продовження угоди про експорт українських зернових.

Читати за темою: росія назвала умови для продовження зернової угоди

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus