Географія експорту української кукурудзи кардинально змінилась

19 квітня 2023 2362 0
Географія експорту української кукурудзи кардинально змінилась
Kurkul.com

У 2022 році змінилися Топ-10 країн, куди Україна експортує кукурудзу. Про це йдеться в матеріалі «Кукурудза, частина 2 — ціни та експорт у 2023 році» на Kurkul.com.

Якщо раніше, наприклад, Україна майже не експортувала кукурудзу в Румунію, то минулого року експорт побив позначку у 3,5 млн т. Румунія разом із Китаєм (4,4 млн т) та Іспанією (2,8 млн т) увійшла в трійку найбільших імпортерів української кукурудзи у 2022 році.

На карті експорту також з’явилися Німеччина, Словаччина, Хорватія, Мальта, Словенія.

Як зазначається у матеріалі, в сезоні 2023/2024 українським виробникам кукурудзи, скоріш за все, доведеться шукати нові ринки збуту. 

Зокрема, вже 4 країни ЄС заборонили імпорт української зернової: Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія.

«Бачимо, що за 2022 р. європейські покупці наситились, і нам необхідно знаходити покупців в інших напрямках. Тому зараз шукаємо нові шляхи реалізації», — пояснила головний брокер Spike BrokersВікторія Жилка.

Зі зміною напрямків експорту змінились й умови. Раніше вимоги продажу через порти були всім зрозумілі: стабільна вологість зерна, певний вміст битих і пошкоджених зерен. Але коли торгівля переорієнтувалась у напрямку Європи, покупці почали вимагати кращої якості.

«Якщо раніше в портах сертифікат Євро-1 випускав покупець, коли продавець йому давав лише 2 документи для цього, то зараз всі продавці зіткнулися з необхідністю випускати їх самостійно. При цьому не завжди, якщо маєш ці документи, європейці хочуть купляти твоє зерно», — зазначила представниця Spike Brokers. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus