Що нового з українським зерном: імпорт зупинила ще одна країна, зерновий коридор розблоковано

19 квітня 2023 327 0
Що нового з українським зерном: імпорт зупинила ще одна країна, зерновий коридор розблоковано
Kurkul.com

Болгарія, як і заявляв міністр сільського господарства країни Явор Гечев, сьогодні, 19 квітня, призупинила імпорт українських товарів. Транзиту це рішення не стосується.

«Основна причина полягає в тому, що за останній рік, всупереч ідеї так званих Шляхів солідарності, значні обсяги продовольства залишилися в країні та порушили основні виробничо-торговельні ланцюжки. Якщо ця тенденція збережеться і навіть посилиться, що цілком реально після введених аналогічних заборон з боку інших країн, можливе досягнення найсерйозніших наслідків для болгарського бізнесу», — сказав в.о. прем'єр-міністра Болгарії Гилиб Донєв.

При цьому поки що немає інформації про те, як довго діятиме тимчасова заборона Болгарії на ввезення продуктів харчування з України. 

Тим часом Угорщина розширила перелік забороненої для імпорту аграрної продукції з України. 

Згідно з указом, опублікованим в ніч з вівторка на середу, окрім зернових, на угорській території не можна буде продавати борошно, мед, олію і м'ясо з України. Ці обмеження діятимуть до 30 червня. Заходи мотивовані захистом угорських фермерів та споживачів.

Водночас Угорщина не забороняє переміщення цих продуктів на своїй території, тобто транзитні перевезення все ще дозволені, але відповідні органи будуть перевіряти їх на кордоні, за ними стежитимуть за допомогою електронних пристроїв і патрулів. Перевізники, які порушують правила, можуть бути оштрафовані, штраф може сягати навіть повної вартості вантажу.

Також сьогодні після дводенної зупинки вдалося відновити інспекції суховантажних суден в рамках «зернового коридору».

Про це у вівторок повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

«Завершили зустріч з Хулусі Акаром, Міністром національної оборони Туреччині. На порядку денному головне питання — розблокування та забезпечення ефективного функціонування Чорноморської зернової ініціативи. Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям», — написав Олександр Кубраков.

Нагадаємо, це вже четверта країна, яка призупинила імпорт українського продовольства. До цього своє рішення оприлюднили Польща, Угорщина і Словаччина.

Водночас вчора, 18 квітня, Польща розблокувала транзит української сільгосппродукції.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus