20 квітня 2023, 08:30, М’ясо

Іспанські породи ВРХ починають битву за світовий ринок

Племінні тварини з Іспанії експортуються до багатьох країн світу з різними природними умовами. Різноманіття ландшафтів та значні розміри Іспанії зумовили появу великого різноманіття генів та хорошу адаптивність тварин. Про це йшлось під час виставки FIGAN 2023 в Іспанії.

Детальніше читайте у матеріалі «7 відмінностей агробізнесу Іспанії від України» на Kurkul.com.

Саме тому іспанські корови, кози, вівці чи коні однаково добре почуваються в Північній Африці, Південній та Латинській Америці, країнах Європи та Центральної Азії. Вони зазвичай невибагливі до пасовищ, адже на батьківщині їхня кормова база досить бідна, добре переносять значні перепади температур та активну сонячну радіацію, адже Іспанія — друга за середніми висотами країна Європи, після Швейцарії й тут розташована найбільша на материку високогірна рівнина — Месета.

«А ось чого не вистачає іспанській генетиці тварин — це маркетингу. У минулому іспанці не надто переймались просуванням власних порід на міжнародному рівні, а тому лідерство у світі захопили їх сусіди — французи та британці. Саме їхні породи в багатьох країнах вважаються еталоном у м’ясному чи молочному виробництві. Хоча, як кажуть іспанці, вони мають багато порід, не гірших, а то й кращих за Лімузинів, Ангусів, Герефордів чи Шароле», — зазначається у матеріалі.

Лише останнім часом 121 асоціація племінних господарств, що мають експортну потужність і перспективу, об’єднались в проєкті Livestock Genetics From Spain (LGFS), який пропонує всім охочим придбати племінних тварин чи генетичний матеріал, надає інформацію про різні види та породи тварин від коней до кролів чи равликів.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.