Опубліковано правила транзиту українських вантажів через польський кордон

21 квітня 2023 285 0
Опубліковано правила транзиту українських вантажів через польський кордон
Kurkul.com

Польща відновила транзит українських агротоварів через свою територію. Сьогодні, 21 квітня, перший автомобільний конвой вирушить з пункту попуску «Дорогуськ» до Нідерландів. Про це повідомив речник Палати податкової адміністрації в Любліні Міхал Дерусь, пише Укрінформ.

Тим часом в Укртрансбезпеці оприлюднили нові правила транзиту для транспортних засобів, які перетинають кордон.

Перевізник, який прямує через Польщу з аграрним товаром транзитом, прибуваючи до кордону обов’язково повинен виконати наступні умови:

  • мати запас пального в баку, щоб перетнути територію Польщі без зупинок на АЗС (щонайменше запас на 150 км) — всі перевізники з транзитом перетинають Польщу у супроводі, а заїзд на АЗС під конвоєм неможливий;
  • підготувати транспортний засіб до пломбування, виконати всі необхідні для цього умови.

У разі, якщо ці дві умови не виконані, то митні органи Польщі заборонятимуть проїзд до країни та повертатимуть вантажівку до України.

Також, згідно з даними Укртрансбезпеки, митні органи Республіки Польща будуть проводити митне оформлення аграрної продукції, що заборонена до імпорту на митну територію Республіки Польща згідно з Розпорядженням Міністра розвитку та технологій від 15 квітня 2023 р. виключно за наявності митної декларації:

  • Т1, де, як місце призначення вказано польські порти Гданськ, Гдиня, Свіноуйсьце, Щецин або інші країни ЄС;
  • кодів товарів с/г продукції (на рівні 6 цифр), а також даних щодо безпеки та захисту, які вимагає Європейський Союз.

Також Польща запроваджує додаткові заходи контролю:

  • встановлення електронних пломб на транспортний засіб на польській стороні (для відстеження переміщення транспортного засобу та гарантування, що вантаж не буде розвантажений на території Польщі);
  • відстеження вантажів, які йдуть транзитом до інших країн ЄС, за допомогою електронної системи SENT — для підтвердження, що автомобільний або залізничний транспорт доїхав до пункту призначення в іншій країні ЄС (не буде застосовуватись до вантажів що прямують до польських портів);
  • фізичний супровід вантажів від кордону до польського порту або до кордону з іншою країною ЄС впродовж першого тижня з моменту відновлення транзиту, з 21 по 26 квітня (надалі конвоювання буде застосовуватися виключно в обґрунтованих випадках, передбачених чинним законодавством Республіки Польща). 

Для українських перевізників опломбування будуть безкоштовними, супровід буде безкоштовним в найближчий тиждень. 

Для транспортних засобів, які наразі вже знаходяться на польській стороні кордону, у випадку якщо власники вантажу не бажають робити реімпорт, та відповідно сплачувати ПДВ, необхідно буде оформити декларацію Т1 на пункті пропуску та спрямувати вантаж в інші країни ЄС чи польські порти.

Нагадаємо, 15 квітня уряд Польщі ухвалив рішення заборонити імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. А також транзит. Проте вже згодом транзит було розблоковано.

Читайте також: Польські підприємці стурбовані через заборону імпорту сої з України

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus