Реклама

Польські підприємці стурбовані через заборону імпорту сої з України

20 квітня 2023 1019 0
Польські підприємці стурбовані через заборону імпорту сої з України
Kurkul.com

Рішення уряду Польщі про заборону імпорту агропродукції з України було прийнято без консультацій з бізнес-спільнотою. З такою заявою виступили у Польсько-українській господарчій палаті (ПУГП).

За словами представників ПУГП, в результаті необдуманих дій потерпає не лише український бізнес, але й польський. 

«Ми були вражені змістом розпорядження міністра розвитку і технологій Польщі, яким вводиться заборона на імпорт товарів, що походять з території України або ввозяться з території України на територію Польщі. Ми звертаємося до уряду з проханням перевірити прийняте рішення та ініціювати термінові консультації з бізнес-спільнотою та соціальною стороною», — йдеться у заяві.

У ситуації, що склалася, палата звернулася до своїх членів з проханням висловити свої думки, на основі яких міністру будуть представлені висновки та рекомендації.

«Запровадженню заборони на імпорт товарів не передували консультації, і це також б'є по польських підприємцях, які імпортують продукцію, що потім експортується на інші ринки», — зазначив президент ПУГП Яцек Пєхота.

Зокрема, багато польських підприємців висловлюють стурбованість через заборону імпорту сої з України з огляду на значний дефіцит цієї сировини на польському ринку.

За оцінками експертів, потреба країни в імпортних поставках олійної становить близько 500 тис. т. Таким чином, відсутність доступу до сировини для багатьох заводів, що виробляють корми та продукти з сої, означатиме, що виробничий цикл буде зупинено.

«Раніше непомічені проблеми сьогодні означають непропорційні рішення. Ми закликаємо уряд Польщі до предметних консультацій. Як логістичний хаб для України, Польща стала її найбільшим вікном у світ після блокади чорноморських портів. Це означає необхідність оптимізації заходів митного, ветеринарного та фітосанітарного контролю та визначення солідарних умов торгівлі, а не введення заборон на українські товари», — заявив Даріуш Шимчиха, віцепрезидент ПУГП.

Згідно зі статистичними даними, від початку квітня і до вступу в дію заборони на український імпорт (19 квітня), Польща закупила соєвих бобів українського походження 5 285 т, вартістю $2 558 тис.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама