Опубліковано перелік с/г продуктів, заборонених до ввезення в країни ЄС

21 квітня 2023 1210 0
Опубліковано перелік с/г продуктів, заборонених до ввезення в країни ЄС
Depositphotos

Мінагрополітики опублікувало перелік сільгосппродукції, яку заборонено везти до Польщі, Словаччини, Угорщини та Болгарії.

Нагадаємо, ці країни заборонили імпорт української сільгосппродукції.

Так, з 15 квітня запроваджено заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України до Польщі, зокрема не можна поставляти:

  • зернові, цукор, сухий корм, насіння, хміль, льон і конопля, овочі і фрукти, продукти переробки з овочів і фруктів, вина, яловичина і телятина, молоко і молокопродукти, свинина, баранина і козлятина, яйця, курятина, алкоголь етиловий, сільськогосподарського походження, продукти бджільництва, та ін.

Читати за темою: Опубліковано правила транзиту українських вантажів через польський кордон

З 17 квітня запроваджено заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України до Словаччини, зокрема:

  • пшеницю, ячмінь, овес, кукурудзу, сорго, гречку, цукровий буряк, тростинний або буряковий цукор, ізоглюкозу, патоку, продукти борошна, солод, крохмаль, інулін, пшеничну клейковину, соєві боби, насіння льону, насіння ріпаку, насіння соняшнику, інше олійне насіння, шишки хмелю, овочі, фрукти, продукти переробки фруктів та овочів, коноплі, вино, винний оцет, спирт етиловий, мед натуральний, маточне молочко та харчовий прополіс, маточне молочко і прополіс, неїстівні, пилок, бджолиний віск.

Читати за темою: Найбільше через блокування українського імпорту постраждають виробники меду

З 18 квітня до 1 липня 2023 р. запроваджено заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України до Угорщини, зокрема:

  • м’ясо великої рогатої худоби, свіже чи охолоджене; м’ясо великої рогатої худоби, заморожене; свинина, свіжа, охолоджена чи заморожена; м'ясо баранів чи овець, свіже, охолоджене чи заморожене; м’ясо птиці, яке використовується для споживання, побічні продукти забою і субпродукти, свіжі, охолоджені чи заморожені; пташине яйце в шкарлупі, свіже, охолоджене чи заморожене; натуральний мед; заморожені овочі (сирі, приготовані на пару або у воді); пшениця і змішаний посів (пшениці та жита); жито; ячмінь; кукурудза; гречка, пшоно; просо, насіння канарейкової трави; інші злакові; пшеничне борошно чи змішане борошно (пшениці і жита); зернове борошно (окрім пшеничного та змішаного); оброблені злакові (наприклад, очищені, сплющені, у вигляді пластівців, нарізані шматками чи грубо помолоті); зернові зародки цілі, сплющені, поліровані чи помолоті; ріпак чи ріпакова олія, у т.ч. битий; соняшникове насіння у т.ч. бите; соняшникова, шафранова, бавовняна олія, а також їх фракції, також і рафіновані, але без зміни їх хімічного складу; ріпакова і гірчична олія і її фракції, також і рафіновані, але без зміни їх хімічного складу; тростинний і буряковий цукор і чиста сахароза в твердому стані; хліб, випічка, торти, бісквіти і інша випічка, яка містить какао; жертовна вафля (плоский хліб, який використовується під час католицьких відправлень меси), пуста желатинова капсула, гофровані вафлі, рисовий папір та аналогічні продукти; овочі (окрім зацукрених), які приготовані без оцту та оцтової кислоти чи їх вмісту (окрім помідорів і їстівних грибів), не заморожені; вино зі свіжого винограду, виноградне сусло (окрім виноградного спиртованого соку).

З 24 квітня по 30 червня 2023 р. запроваджується заборона на імпорт сільськогосподарських товарів з України до Болгарії, зокрема на:

  • пшеницю м'яку і тверду; пшеничне борошно; насіння соняшника; соняшникову олію; кукурудзу; мед і продукти бджільництва; сире молоко; сухе молоко; молочний концентрат; волоські горіхи; лісові горіхи; яйця; куряче м'ясо; свинину; м'ясо овець і кіз; жито; ячмінь; вівсяні пластівці; сорго; гречку; крохмалі, інулін, пшеничну клейковину; сою; насіння льону; ріпак; вино; винний оцет; спирт етиловий.

Читайте також: Брюссель планує заборонити імпорт українського зерна до 5 країн-членів ЄС

Тим часом Румунія поки що не заборонятиме імпорт української агропродукції, зокрема й зерна. Там чекатимуть на виконання рішень Євросоюзу з підтримки фермерів країн східної Європи.

Однак Румунія та України щотижня проводитимуть консультації з приводу обсягів імпортованого зерна, щоб дещо зменшити поставки.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus