Найбільше через блокування українського імпорту постраждають виробники меду — Гетьман

19 квітня 2023 503 0
Найбільше через блокування українського імпорту постраждають виробники меду — Гетьман
Depositphotos

Заборона на ввезення української агропродукції до Польщі стосується також меду, основну частину якого Україна експортує саме до ЄС, зокрема до Польщі. Про це розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної адміністрації Тетяна Гетьман, пише zahid.espreso.

«Україна є провідним гравцем на ринку меду. Ми залежимо від експорту меду. І основним ринком збуту українського меду є саме країни ЄС (орієнтовно 80%), зокрема Польща та Німеччина. Є спроби постачати наш мед в Америку, але це не більше 12%», — зазначила Тетяна Гетьман. 

За її словами, заборона на експорт меду з України може призвести до зростання ціни на світовому ринку, і цим обов’язково скористається Китай, адже саме він є найбільшим нашим конкурентом на ринку меду.

Як додала Тетяна Гетьман, найбільший негативний наслідок рішення Польщі заборонити ввезення агропродукції з України — це втрата ланцюжків постачання, які напрацьовувались роками. Основними споживачами українського зерна є країни Азії та Африки, тому важливо вивезти зерно не у Польщу, а через територію Польщі довезти до стабільних покупців. Натомість для пасічників важливий саме польський ринок.

Нагадаємо, 15 квітня уряд Польщі ухвалив рішення заборонити імпорт сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Йшлося про заборону імпорту навіть транзитом. Ця постанова набрала чинності з дня опублікування і діятиме, як зазначається, до 30 червня.

Водночас вже 18 квітня транзит було розблоковано. Імпорт залишається під забороною. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus