Як отримувати дохід із неродючих земель — поради аграріям

30 квітня 2023 397 0
Міскантус
DepositphotosМіскантус

На Рівненщині пропонують отримувати дохід із неродючих земель. Зокрема, досить прибутковим може бути вирощування міскантуса та промислової коноплі. Про це повідомили у пресслужбі Рівненської ОДА.

Як зазначається, культури можна висаджувати на маргінальних чи деградованих землях, а сівозміни такі рослини не потребують десятки років. Тим часом це і можливість розвитку як бізнесу, так і громад.

«Аби мати конкурентні переваги, ми повинні розвивати інші культури та переробні виробництва. Поряд із тваринництвом, промислове коноплярство може стати драйвером економічного розвитку Рівненщини. Нещодавно на території Привільненської громади стартував проєкт зі створення індустріального ЕКО-парку технічної коноплі. Планується, що там будуть розташовані переробні потужності. Нам важливо розвивати такі виробництва, адже не секрет, що найбільший ефект ми отримуємо не від сировини, а від продуктів її переробки — кінцевих продуктів споживання», — розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

Як зазначила голова ради директорів громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» Віра Ульянченко, на сьогодні з технічної коноплі можна виготовити 200 найменувань різної продукції. Вона використовується для виробництва:

  • тканини (наприклад, пошиття форми для військових);
  • медичних препаратів;
  • косметики;
  • енергетичних технологій.

Керівники компанії з розбудови екологічного індустріального парку HEMPY UA запропонували головам громад співпрацю, у результаті якої вільні меліоровані, покинуті землі (що є на території практично кожної з ТГ) приноситимуть додаткові кошти в місцеві бюджети, поверненню у майбутньому цих територій до сільськогосподарського використання.

Читайте також: В Україні врегулюють діяльність хмелярів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus