Врожаю травневого меду в багатьох регіонах не буде — пасічник

13 травня 2023 9541 0
Врожаю травневого меду в багатьох регіонах не буде — пасічник
Kurkul.com

Збір меду у сезоні 2023 напряму залежатиму від погодних умов. Про це розповів експерт з розвитку бізнесу у сфері сільського господарства продовольства та фітофармації Мирон Пундор в матеріалі «Що чекає пасічників у 2023: про ціни меду, бджіл та інші проблеми» на Kurkul.com.

«Вам ніхто не зможе сказати про врожай з сьогоднішньою аномальною погодою. А як ми знаємо, будь-які перепади температур негативно впливають на стан пасіки», — розповів він.

За його словами, цьогоріч зима була значно теплішою, ніж зазвичай, що призвело до «льоту бджіл». Це порушило біологію зимівлі комах та їх значний зимовий «відхід». 

«Зимовий клуб взимку у вулику неактивний і перебуває у стані анабіозу. Коли починається відлига, то бджоли сприймають це як потепління і починають працювати. Хоча нема ні пилку, ані нектару. Тому комахи змушені використовувати ті запаси, що є у вулику. Ситуація повторюється кілька разів і такі бджоли гинуть від голоду і не доживають до травня», — пояснив Мирон Пундор. 

Тому за умов холодної зими пасічники змушені підгодовувати бджіл до стабільного тепла. А в цьому сезоні додалась ще й холодна та дощова весна. Цвітіння медоносів почалось також із запізненням. Тому, за словами пасічника, врожаю травневого меду в багатьох регіонах не буде.

«Спілкуючись з пасічниками всі кажуть, що мають втрати у кількості бджіл після зими», — додав експерт.  

Фахівці ТМ «Знатний Мед» спрогнозували, що сезон 2023 буде менш сприятливим щодо погодних умов, зменшаться посівні площі медоносних культур, а регіони, що постраждали від війни, будуть відновлюватись ще не один рік, в тому числі щодо екологічного стану.

«Всі згадані фактори можуть призвести до скорочення галузі на 50% наступного року», — йдеться в повідомленні. 

Читайте також актуальні матеріали на сайті:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus