Через 5-6 років молоко стане неприбутковим продуктом — думка

22 березня 2016 104 0
Сьогодні ВРХ у будь-якому разі потрібно збувати, адже внутрішній ринок не запрацює, а люди бідні — думка
www.symbolsbook.ruСьогодні ВРХ у будь-якому разі потрібно збувати, адже внутрішній ринок не запрацює, а люди бідні — думка

Скорочення попиту на ведення рослинництва та тваринництва серед аграріїв пов’язане з відсутністю повноцінного ринку збуту продукції. На цьому наголосив фермер з Переяслав-Хмельницького району Юрій Павлушко в ексклюзивному інтерв’ю для Kurkul.com.

Його господарство на сьогодні становить 1100 корів і всього 5,5 тис. га землі. Натомість, фермер вирішив позбутись ВРХ шляхом її масового вирізання.

«Сьогодні немає іншого виходу, ВРХ у будь-якому разі треба збувати з однієї причини: внутрішній ринок не запрацює, бо люди бідні. І біднішають з кожним днем», — говорить Юрій Павлушко.

Читати по темі: Вбити чи не вбити: фермери масово вирізатимуть худобу

Причиною такою негативної ситуації, на його думку, є відсутність дотації на розвиток зазначених галузей, що пов’язано з відсутністю компетенції нинішнього уряду в питаннях розвитку аграрного сектору.

«Уряд у нас абсолютно не компетентний. Тваринництво вони вже розвалили, бо на сьогодні продається 1/3 ферм. З таким підходом і рослинництво зникне дуже швидко. Усі знають, що перспективи далі немає і якщо логічно і виважено вивчити ситуацію, то розумієш: практично ще років 5-6 — і молоко перестане бути прибутковим», — коментує фермер.

Крім того, Юрій Павлушко зазначив, що нині аграрії не можуть забезпечити своє господарство елементарними засобами для ведення рослинництва та тваринництва.

«Треба завезти із закордону дуже продуктивне стадо, правильно його годувати. А ми сьогодні не можемо дати худобі літру соєвого шроту, оскільки він сьогодні коштує 10-12 тисяч грн за тонну, а літра молока — 5-6 грн. Сьогодні ми не можемо забезпечити навіть те, що 3 роки тому. Бо різниця в ціні дуже велика», — розповідає він.

Виконано за допомогою Disqus