На Полтавщині планують збудувати медовий завод

23 серпня 2023 394 0
На Полтавщині планують збудувати медовий завод
Kurkul.com

ПСП «Дружба» з Полтавщини планує збудувати медовий завод. Про це пише видання Новини Полтавщини.

Як зазначається, господарство розводить українську степову породу бджіл. З 2017 року це підприємство взяло курс на промислове бджільництво. Тут знаходиться найбільша племінна матко-вивідна бджолина пасіка нашої країни, ряд пасік для медозбору. У 2018 році пасіка ПСП «Дружба» була найбільшою в Україні, досягла кількості 8 тисяч бджолосімей, із них 500 бджолосімей — матковивідна пасіка, щоб розводити цих комах та підтримувати їхній генофонд.

У 2018-2019 роках на підприємстві розробили медовий конвеєр — сіяли медові трави, тож усе літо бджоли збирали мед і нектар. Масово мед викачують раз за сезон, проте потім можуть викачати невелику кількість.

«Хоча було прийняте рішення зменшити об’єми промислової пасіки і частина була розпродана, та вирішено утримувати  бджолосімей, щоб підтримати високу врожайність технічних культур ПСП «Дружба». Проте, як і раніше ми дотримуємося усіх європейських вимог щодо вирощування і перероблювання продукції. Співпрацювали із Українським центром меду. Туди поставляли продукцію і там досліджували її. Ми ж довели якість до  ГОСТів, європейських вимог. І далі направляли продукцію в Європу по контрактах. Але зараз поставки ведемо лише в Україні: Суми, Київ, Кременчук», — розповів виконавчий директор Торгового дому «Меди Межиріччя» Костянтин Ємельянов.

Інвестиційний проєкт підприємства «Дружба» — медовий завод. У майбутньому на медовому заводі планується проводити гомогенізацію — перемішування меду, щоб затримати процес кристалізації (підготовка до європейських стандартів), проте обладнання для цього поки не поставили.

На підприємстві працює фінська автоматична установка Paradise Honey для викачування меду на 200 рамок — найбільша в Україні (подібна є на Київщині на 80 рамок). Викачування триває 20 хвилин, установка робить 180 обертів за хвилину. За зміну виробляють 2 тисячі рамок, це близько 4,5 тонн меду. За сезон у середньому виготовляють 50-80 тонн меду, інколи людям доводиться працювати у кілька змін.

Тут же виготовляють крем-мед. Річ у тому, що мед містить кристали цукру, які згодом зацукровуються. У спеціальному апараті кристали меду розтирають, тож він насичується киснем, стає білим, масляним і нагадує згущене молоко. Такий продукт вже ніколи не зацукрується.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus