Дешева польська яловичина нашкодить українському тваринництву — думка

13 травня 2016 95 0
Польська м’ясна експансія «доб’є» українське тваринництво?
1ul.ruПольська м’ясна експансія «доб’є» українське тваринництво?

Щоб закріпитися на українському ринку, польські поставники яловичини, можуть почати демпінгувати. Це боляче вдарить по українському тваринництву, яке зараз переживає далеко не найкращі часи. Про це у коментарі «UBR» розповів заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук, коментуючи підписання ветеринарного сертифікату між Україною та Польщею.

«Тамтешні фермерські господарства отримують державну підтримку. Вона становить близько €250-300/га для рослинницьких підприємств, але, оскільки останні, як правило, поєднують вирощування зерна з розведенням худоби, автоматично субсидується і тваринництво», — зазначив Денис Марчук.

Він зауважив, що після зміни схеми нарахування спецрежиму ПДВ, при якій господарства, які вирощують ВРХ, отримують на спецрахунки 80% податку, а 20% перераховують у бюджет, собівартість виробництва яловичини в Україні зросла. До того ж, по фермерах вдарило знецінення гривні, подорожчання кормів та ветеринарних препаратів.

«У результаті багато господарств ще активніше почали вирізати поголів'я худоби. І, мабуть, наймасовіше вирізання м'ясного стада відбудеться цієї осені. Низка господарств уже повідомили про намір пустити під ніж «нерентабельну» худобу», — зауважив Денис Марчук.

На думку заступника голови Аграрної партії, посилення конкуренції з польськими постачальниками може лише поглибити кризу у галузі. На кінець 2015 р. поголів'я ВРХ в Україні зменшилося на 12,2%. Заробляти ж на експорті, як це було раніше, нашим виробникам тваринницької продукції дедалі складніше. Після закриття російського ринку знайти покупців, готових платити за м'ясо дорого, не так легко.

За три місяці цього року Україна експортувала всього 561 т яловичини на $1,2 млн (в основному — у Білорусь і Молдову). У 2015 р. наші експортери тільки у Росію відвантажили яловичини більш, ніж на $24 млн. Переорієнтуватися ж на Європу вітчизняні тваринники поки не можуть. Попри те, що згідно з договором про Асоціацію з ЄС, Україна отримала квоту на безмитне ввезення 12 тис. т яловичини на рік, дозволів поки не отримало жодне господарство. Щоб мати схвалення європейських контролерів, потрібно пройти ретельний аудит, на підготовку до якого може знадобитися до 40 млн грн, яких ні у тваринників, ні у бюджеті зараз немає.

Виконано за допомогою Disqus