На Тернопільщині вимагають прийняття законопроекту №2089

28 липня 2016 40 0
Трнопільські депутати закликають підвищити закупівельні ціни на молоко
milkypedia.bmk.com.uaТрнопільські депутати закликають підвищити закупівельні ціни на молоко

Тернопільські депутати на останньому пленарному засіданні ІІІ сесії прийняли звернення до керівництва держави, у якому закликають підвищити закупівельні ціни на молоко, пише прес-служба Тернопільської обласної ради.

«В Україні складна соціально-економічна ситуація на селі призводить до все більшого зубожіння населення. Жителі сіл Тернопільської області потребують вирішення питання про встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко для населення в розмірі не менше 4 грн за 1 л», — йдеться у зверненні.

Верховною Радою України у першому читанні було прийнято проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», відповідно до якого мінімальна закупівельна ціна на молоко встановлюється у розмірі 4 грн за 1 л, йдеться у документі.

«Однак, на друге читання зазначений вище проект не ставиться та його розгляд свідомо затягується», — сказано у зверненні.

Також додається, що у той же час Кабінетом Міністрів України у 2012 р. було прийнято постанову від 22 серпня 2012 р. №807 «Про затвердження мінімально допустимого рівня цін на молоко на 2012 рік», відповідно до якої на молоко незбиране (не піддане будь-якій обробці, переробці чи пакуванню для потреб подальшого продажу) другого ґатунку встановлювався мінімально допустимий рівень ціни у розмірі 2200 грн за 1 т (без урахування податку на додану вартість), тобто 2,2 грн за 1 л. Безумовно, з 2012 р. значно підвищився розмір цін в країні та суттєво зменшився рівень життя населення в Україні.

«Однак в реальності навіть зараз молоко приймається за ціною менше 2 грн за 1 л, що повністю відбиває у селянства мотивацію тримати корів та займатися молочним господарством через збитковість. Реальною мінімальною ціною, яка б покривала собівартість виробництва молока, є 4 грн за 1 л», — зазначається у документі.

Також додається, що подальше зволікання із захистом інтересів селянства може призвести до непоправних втрат поголів’я молочних корів в Україні та, як наслідок, — до загрози продовольчій безпеці України в майбутньому.

«Враховуючи наведене, закликаємо Кабінет Міністрів України внести відповідні зміни до своєї постанови від 22 серпня 2012 р. №807, збільшивши закупівельну ціну на молоко до 4 грн за 1 л. У свою чергу голову Верховної Ради України та народних депутатів України закликаємо прийняти, поставивши на голосування, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села» №2089 від 10 лютого 2015 р., який прийнятий у першому читанні», — підсумовується у зверненні.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою