На Запоріжжі з амброзією боротимуться у три етапи

9 серпня 2016 115 0
У Запоріжжі ухвалили програму боротьби з карантинними рослинами
baomoi.comУ Запоріжжі ухвалили програму боротьби з карантинними рослинами

У Запоріжжі ухвалили програму боротьби з карантинними рослинами, розраховану на 2016-2025 р.р., пише прес-служба Запорізької міської ради.

Досвід Запоріжжя у цьому питанні вже зацікавив інші міста України.

«Такий комплексний підхід у боротьбі з карантинними травами застосується вперше. Проблема не вирішувалася роками, тому явні результати, проведеної у рамках програми роботи, буде видно не відразу, а протягом 5-10 років, на які розрахована програма», — сказав заступник міського голови Валерій Едель.

В обласному центрі створені постійно діючі міська та районні робочі групи для координації робіт зі знищення карантинних рослин.

«Також при управлінні з питань екологічної безпеки міської ради працює спеціально створена телефонна «гаряча лінія» по боротьбі з карантинними рослинами. Городяни можуть повідомляти про вогнища амброзії за телефоном — 233-98-33. На сьогодні надійшло понад 100 звернень, по 86 з них роботи виконані, по іншим ведуться», — йдеться у повідомленні.

З середини квітня були розпочаті роботи по покосу і прополюванні карантинних трав. Це один з перших методів боротьби з карантинними рослинами, передбачених програмою. За даними на 29 липня було виконано 4-5 кратний покіс трав на загальній площі 695 га.

«Крім того, у Запоріжжі підписано Меморандум з промисловими підприємствами, які також виконують роботи, спрямовані на боротьбу з амброзією на закріплених за ними територіях. Великими промпідприємствами міста виконаний багаторазовий покіс на площі понад 105 га», — зазначається у повідомленні.

Наступним метод боротьби з карантинними травами, передбачений програмою, є хімічний. Для цього застосовується спеціальний препарат, який пройшов відповідні експертизи, видані дозволи на його використання, їм обприскується безпосередньо амброзія. Відзначається, що він є нешкідливим для людей, тварин та інших рослин. Амброзія протягом години після її обробки хімпрепаратами, починає в'янути, через кілька днів рослина гине. Препарат довів свою ефективність і застосовується на практиці. Таким способом вже виконана обробка більше 6 га алергенної бур'яну.

Третій метод боротьби з амброзією — фітоценотичний. Передбачена висадка сортів трав, які будуть пригнічувати чисельність амброзії.

«Це заміна рослинних угруповань заражених амброзією на чисті багаторічні трави. Метод дуже ефективний. Рекомендується застосування чистого насіння злакових і бобових культур багаторічних трав, зерносуміші, мітлиці, райграса, тонконога, тимофіївки, овсяниці», — зазначив Гліб Золотарьов.

У рамках реалізації програми, буде придбана спецтехніка — гідропосівна машина і навісне обладнання для виконання рекультивації грунту і її подальшого засіювання іншими видами трав.

«До реалізації фітоценотичного методу боротьби з карантинними травами планують приступити вже восени», — сказано у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus