Нову систему органічного землеробства презентували фермерам Вінниччини

12 серпня 2016 121 0
Нову систему землеробства Івана Овсінського презентували фермрам Вінниччини
leafonline.dkНову систему землеробства Івана Овсінського презентували фермрам Вінниччини

У смт. Теплик (Вінницька область) на базі фермерського господарства Олексія Дона пройшов День поля на тему: «Адаптація техніки та технології вирощування органічних сільськогосподарських культур відповідно до нової системи землеробства Івана Овсінського у малих і середніх фермерських господарствах (соя, нут, чечевиця, маш та інші)», пише прес-служба Федерації органічного руху України.

Основною метою Дня поля була популяризація органічної культури землеробства взагалі та у розрізі бобових культур, органічного способу життя та культури харчування у суспільстві; роз’яснення гостям системи налагодження маркетингу і збору органічної продукції відповідно до інтересів виробників. Учасники заходу мали чудову нагоду ознайомитись з обробітком ґрунту спеціальними культиваторами власного виробництва під дану систему землеробства; цікавою розробкою Олексія Дона — сівалкою прямого посіву, виготовлену відповідно до вимог системи Овсінського.

За словами фермера, вона може сіяти всі культури — сою, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, гречку, тощо.

«Ми, наприклад, збираємо сою й одразу за комбайном іде сівалка, яка сіє пшеницю. Або ж збираємо пшеницю й одразу сіємо гречку. Фактично ця система певною мірою застосовується у ноу-тілл, хіба що там не розпушують ґрунт», — сказав він.

Також додається, що гості знайомилися із системою обробітку ґрунту, діючими сівозмінами та методами боротьби з бур’янами та хворобами на господарстві.

Іван Овсінський у своїй праці «Нова система землеробства» писав: «… під час обробки землі я керуюсь принципом, що верхній шар ґрунту слід залишати на поверхні для того, щоб він збагатився перегноєм. Це має велике значення, оскільки дає можливість повітрю постійно проникати в ґрунт, унаслідок чого в ньому посилюються фізичні й хімічні процеси, що сприятливо впливають на розвиток рослинності». На думку автора, вносити добрива для росту рослин непотрібно, адже в достатній кількості вони містяться в ґрунті й атмосфері, зокрема в росі й тумані, зокрема й такі потрібні, як азот, фосфор, калій. Треба лише зберегти ці елементи у верхньому шарі ґрунту — зробити це можливо, знову ж таки, застосовуючи виключно поверхневий його обробіток.

«За цими принципами й працює Олексій Дон та отримує стабільно високі врожаї на землях Вінничини, причому особливу увагу приділяє бобовим культурам, доля яких у сівозміні має складати не менше 30%», — зазначається у повідомленні.

Загалом «День поля», на який приїхало більше сотні учасників з різних куточків України, підтвердив зростаючу зацікавленість виробників у впровадженні передових технологій виробництва сільськогосподарської продукції та перспективності розвитку у державі господарювання за органічними стандартами.

Виконано за допомогою Disqus