Україна не готова до продажу землі — експерт

14 липня 2015 41 0
Україна не готова до продажу землі — експерт
Kurkul.comУкраїна не готова до продажу землі — експерт

В Україні зараз ще немає умов для скасування земельного мораторію. Таку думку в інтерв'ю виданню «Тиждень» висловив радник правління з сільськогосподарських питань «Креді Агріколь Банк» Жан-Жак Ерве.

За словами експерта, зараз ніхто не знає точно, скільки гектарів землі знаходиться в оренді. Отже, потрібна інвентаризація.

Крім того, необхідно прийняти кілька законів. Зокрема, зобов'язати холдинги, які раніше не платили належних сум за використання державної землі, повернути недодане. А ще слід чітко визначити, хто орендує які надягли в муніципальних земельних ресурсах.

«Далі: слід визначити пай у володінні конкретної людини не просто як абстрактний надів певного розміру, а як частина, відсоток цілого поля», — вважає він.

І, нарешті, раз уже люди мають право власності на паї для передачі поля або відповідного земельного ресурсу в користування, скажімо, агрокомпаніям, необхідна згода 50% + 1 власника або більше.

«У Франції квоти інші: передати ресурс повинні бути згодні 50% осіб, у чиїй власності перебуває не менше 75% відповідної землі, або 70% тих, кому належить менше її половини. Різниця з Україною в тому, що тут люди отримали більш-менш однакові паї. Тому ці пропорції можуть бути визначені по-іншому. Але закон потрібен», — вважає Жан-Жак Ерве.

Виконано за допомогою Disqus