Аграрії наполягають продовжити мораторій на 5 років

11 жовтня 2016 81 0
Рік мораторію не зупинить розгулу рейдерства
slavssoft.ruРік мораторію не зупинить розгулу рейдерства

Парламентський компроміс щодо продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель на рік — не задовольняє аграріїв.

Про це в інтерв’ю AgroPolit.com заявив член президії Аграрної партії України Андрій Гордійчук.

«На засіданні аграрного комітету лідери двох політичних сил («Батьківщина» та «Радикальна партія») відмовилися від своїх законопроектів щодо продовження мораторію на користь компромісного №5123-1. Здавалося б, благородна мета – поступки заради інтересів села. Але, по-перше, вони відбулися під натиском протестувальників! По-друге, давайте дивитися на деталі: компромісний законопроект продовжує дію мораторію лише на рік, тоді як ми просили на триваліший термін. Я вважаю, що мораторій на продаж землі потрібно було продовжувати щонайменше на 5 років! Як член президії Аграрної партії України я наполягав і буду відстоювати цю позицію постійно. На мій погляд, потрібно було жорсткіше наполягати на цьому, а не погоджуватися на рік», – уточнив він.

Втім, за словами Андрія Гордійчука, річне продовження мораторію – це «замилювання» очей аграріїв.

«Ми вже були свідками політичної бездіяльності уряду та парламенту, які рік у рік тягнуть із прийняттям дорожньої карти земельної реформи. Постійно лише обіцянки – і нуль результату. Не став винятком і цей рік. Нагадаю, що в кінці 2015 р. депутати також божилися зробити все, щоб запустити цивілізовану земельну реформу. Але ні закону «Про обіг земель…», ні нормальної судової системи, ні надійного інституту захисту права власності в країні за рік так і не створили. Тому не потрібно імітувати реформу. Краще зробити її план – і за 5 років спокійно, крок за кроком, його виконувати», — пояснив він.

До того ж, додає він, лише рік мораторію не зупинить розгулу рейдерства в АПК.

«Ми ж пам’ятаємо, що причина активації «ділків» – підготовка «стаханівськими темпами» до відкриття ринку землі. Тому у 2017 р. земельне рейдерство може лише посилитися», — підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus