В Україні вирощувати ГМО не лише заборонено, але і нерентабельно

16 листопада 2016 98 0
Витрати на вирощування таких культур збільшаться на 5-10%
kurkul.comВитрати на вирощування таких культур збільшаться на 5-10%

Вирощування продукції з ГМО в Україні не тільки заборонене, але і нерентабельне, повідомляє Аggeek.

На сьогодні не існує авторитетної думки, що вирощування ГМ-культур істотно вигідніше, ніж вирощування звичайних продуктів. Навпаки, якщо і можна говорити про якесь підвищення прибутку, то про дуже невелике, фактично прирівняне до завищеної вартості вирощування ГМ-культур.

Це визнають навіть прихильники ГМО: при можливому підвищенні врожайності на 6-20% витрати на вирощування таких культур, за їхніми оцінками, збільшаться на 5-10% насамперед за рахунок високої вартості насіння.

Але це, знову ж таки, спірне питання: експерти по-різному і можуть рахувати та враховувати витрати на вирощування ГМ-культур. Наприклад, картопля, яка не боїться колорадського жука, швидко псується і загниває. А стійка до шкідників бавовна гине від мікроорганізмів, до яких звичайна бавовна невразлива.

Крім того, противники ГМ-культур стверджують, що витрати сільгоспвиробника часто не включають в себе дотримання необхідних санітарних вимог: створення спеціальних буферних зон між посівами звичайної продукції і ГМО, окремих сховищ для врожаю, окремого транспортування, зменшення цін мінімум на 5% для сої з ГМО і так далі.

І головне: розглядаючи питання вирощування ГМ-культур, всі в основному мислять на рівні окремо взятого господарства, а не на загальнодержавному рівні.

Виконано за допомогою Disqus