Аграрії заявили, що їх шантажує Ostchem через ціни на добрива

20 грудня 2016 99 0
Компанія Дмитра Фірташа Ostchem шантажує українських аграріїв?
posevnaya.comКомпанія Дмитра Фірташа Ostchem шантажує українських аграріїв?

Компанія Дмитра Фірташа Ostchem шантажує українських аграріїв, намагаючись підняти ціни на добрива.

Про це йдеться у відкритому листі українських аграрних асоціацій на ім'я прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, пише прес-служба Української аграрної конфедерації(УАК).

Читати по темі: Аграрії вимагають від Уряду не встановлювати антидемпінгові мита на імпорт добрив

Мова йде про маніпулятивну заяву Ostchem звільнити близько 3 тис. робітників, якщо не будуть введені антидемпінгові мита на російські азотні добрива.

Заява з'явилася після того, як українські аграрні асоціації вкотре спробували домовитися з представниками хімпрому про чесне формування цін на їх продукцію. Черговий раунд переговорів, по суті, ні до чого не привів. Натомість компанія Ostchem вдалася до відвертих манімуляцій.

«Ситуація, коли олігархічна монополія загрожує Україні масовим позбавленням її громадян робочих місць та тримає у заручниках цілу галузь вітчизняного АПК (рослинництво), є неприпустимою та вимагає термінового втручання Уряду», — йдеться у зверненні аграріїв.

Ціни на азотні добрива в Україні ростуть не перший рік. Хімічні підприємства вже продають українським аграріям добрива дорожче, ніж відправляють за кордон. За розрахунками експертів, завдяки цьому у 2015 р. хіміки отримали додатково близько 4 млрд грн.

З 2014 р. перевищення внутрішніх оптових цін над експортними подекуди досягало критичного рівня — зокрема, на карбамід — 41,7 %, на КАС — 65,69 % та на аміачну селітру 1 58,14 %. Усі цінові стрибки зі своїх кишень оплачують українські фермери та аграрні компанії.

«Закликаємо Уряд терміново втрутитись у розв’язання ситуації та вжити всіх необхідних заходів для запобігання масових звільнень, недопущення безпідставного зростання цін на азотні добрива та розформування олігархічної монополії групи компанії Ostchem», — наголошують аграрні об'єднання.

Копії звернення відправлені першому віце-прем'єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі Степану Кубіву, міністру аграрної політики та продовольства України Тарасу Кутовому, в. о. Голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександру Бакуменку.

Електронна версія звернення — за посиланням.

Виконано за допомогою Disqus