Чим більше корова лежить, тим більше дає молока — думка

16 лютого 2017 131 0
Від сприятливого мікроклімату та якості підстилки залежить лактація
www.farmtec.czВід сприятливого мікроклімату та якості підстилки залежить лактація

Хочете збільшити в господарстві надої — подбайте про комфортні умови утримання корів. Саме від сприятливого мікроклімату та якості підстилки залежить лактація — впевнений Олександр Міщенко, інженер компанії «Прогресивні аграрні технології».

На виставці «Зернові технології 2017» спеціаліст знайомив відвідувачів із прогресивними технологіями, які можуть допомогти збільшити рентабельність молочної ферми.

Зокрема, Олександр Міщенко зазначив, що неприємно вражений після відвідин деяких тваринницьких комплексів. Мовляв, ніби й освічені люди їх власники, а практично не звертають увагу на умови утримання корів. До того ж, й досі не всі тваринники знають, що чим більше корова лежить — тим більше молока дає.

«На лактацію корови впливає потік крові, який проходить через її вим’я. І корова коли лежить, то вироблення молока збільшується як мінімум на 0,6 кг, і це знову ж таки пов’язано із потоком крові, який пройшов через вим’я. Якщо корова стоїть, то в середньому через її вим’я проходить 3-4 л крові за 1 хв. Тому що за рахунок маси самого вим’я, передавлюються судини, і просто фізично збільшити її циркуляцію неможливо. Якщо ж корова лежить, то через вим’я проходить 5-6 л крові. Враховуючи це, аграрії повинні забезпечити корові якнайбільше часу для того, щоб вона лежала, для отримання максимального надою», — запевняє Олександр Міщенко.

За його словами, більшість господарств нині використовують так званий метод глибокої підстилки. Це трудомісткий процес, тому багато хто всіма його вимогами нехтує. В ідеалі — це має бути щоденна підсипка соломи та забезпечення рівномірного розподілення підстилки. Практика показує, що в деяких господарствах за цією підстилкою слідкують не дуже ретельно і візуально видно, що коровам некомфортно на ній знаходиться. Тому вони намагаються щонайменше часу проводити у лежачому положенні. А чим більше вони стоять — тим менше молока отримає їх власник.

Щоб перевірити наскільки комфортно корови почуваються на підстилці спеціаліст дає досить цікаву пораду:

«Потрібно просто зайти до них в стійло і впасти на коліна. Чому саме впасти? Та тому що останні 30 с, коли вона лягає, вона перебуває у стані вільного падіння».

Враховуючи те, що не всі тваринники здатні забезпечити коровам комфортні умови перебування у стійлі на глибокій підстилці, спеціалісти рекомендують використовувати замість неї спеціальні мати, які бувають різних видів. Резинові мати вони не радять, тому що в спекотний період вони, нібито, викликають порушення терморегуляцію у вим’ї тварини, і воно може набрякати.

Як варіант пропонують багатошарові мати, верхній шар яких зроблений зі спеціальної тканини. До того ж, щоденна норма використання соломи при такій підстилці зменшується більше ніж удвічі.

Також спеціалісти не рекомендують економити на освітленні. Воно також впливає на лактацію. Для високопродуктивних корів потрібно забезпечити як мінімум 16 годин освітлення, 180 люксів на 1 метр квадратний, та 8 годин відпочинку. Світло активізує фізіологічні процеси в організмі корови: пришвидшується метаболізм – збільшується вироблення молока. Саме за рахунок цього надбавка до надоїв збільшується приблизно на 10%.

Вікторія Сумченко, Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus