Українські ґрунти різко втрачають гумус

28 лютого 2017 161 0
Більш сухі вітри та зміна їх напрямку призводять до того, що в останні роки різко падає рівень гумусу на полях
kurkul.comБільш сухі вітри та зміна їх напрямку призводять до того, що в останні роки різко падає рівень гумусу на полях

В Україні в деяких регіонах за останні роки рівень гумусу на полях майже зник. Майже 80 тис. га землі в Україні стає непридатною для вирощування сільськогосподарських культур.

Про це заявив академік НААН Володимир Іващенко, під час конференції «День агронома-2017» у Києві, пише SuperAgronom.com.

Він сказав, що хоча зима й дозволила зберегти посіви озимих в Україні, проте в нормальному стані з них знаходяться лише 30% площ. Причина — відсутність вологи восени, що вже стає негативною тенденцією за останні роки.

«Якщо ми маємо по 400-600 мм вологи на 1 м² сходів, то це шар води товщиною 40-60 см за рік. Для того, як ми господарюємо, цієї води мало, бо ми не вміємо її ні накопичувати, ні використовувати, ні економити. У середньому за кожну годину на планеті Земля площа пустелі зростає на 7 км². Ви можете сказати, що нас це не стосується, бо в нас немає пустелі, але вже на Волині в останні роки ми маємо посуху», — говорить Володимир Іващенко.

Зі слів академіка НААН, збільшення суми тепла, випаровування і транспірації рослин, більш сухі вітри та зміна їх напрямку призводять до того, що в останні роки різко падає рівень гумусу на полях, в деяких регіонах він майже зник. Майже 80 тис. га землі в Україні стає непридатними для вирощування сільськогосподарських культур.

Виконано за допомогою Disqus