Україна може стати «органічним хабом» Європи і світу — Трофімцева

1 березня 2017 700 0
Органічні виробники мають серйозні перспективи
biofach.com.uaОрганічні виробники мають серйозні перспективи

Українські малі та середні аграрні компанії, що виробляють якісну органічну продукцію за всіма відповідними правилами ЄС, змушені боротися за виживання в рідній країні. Натомість, на міжнародному рівні досягають неабияких успіхів. Таку думку озвучили під час прес-конференції «БіоФах 2017: міжнародне визнання українського фермера», на якій підбивали підсумки найбільшої в світі виставки органічної продукції БіоФах 2017 (м. Нюрнберг, Німеччина).

«Український національний павільйон, який було організовано на виставці БіоФах вже вчетверте, був цього року дуже успішним. Ми маємо честь визнати, що Україна привертає все більше і більше уваги міжнародної органічної спільноти не лише завдяки різноманіттю українських органічних продуктів, а й завдяки консолідації та кооперації між гравцями органічного сектору та органами державної влади. Вже другий рік поспіль Форум, організований в рамках Національного павільйону України, демонструє позитивні тенденції та якісні зміни в українському органічному секторі щодо питань простежуваності, відкритості та надійності», — говорить директор консультаційного органу «КьюС» Ксенія Гладченко.

За офіційними статистичними даними IFOAM, 2015 року в Україні нараховувалося 210 сертифікованих органічних господарств, а загальна площа земель, зайнятих під органічне сільське господарство, становила 410,55 тис. га (близько 1% від земель сільськогосподарського призначення). Також сертифіковано 530 тис. га дикоросів. Понад 80% виробленої продукції спрямовується на експорт. Головними імпортерами української органічної продукції на сьогодні є країни Європейського Союзу, але географія експорту поступово розширюється.

«На виставці БіоФах 2017 було представлено понад 15 українських компаній, які виробляють органічну продукцію та вже експортують свої товари до інших країн Європи. Я переконана, що кожен сумлінний виробник органічної сільськогосподарської продукції в Україні заслуговує на велику повагу, тому що ставить високу планку щодо ведення бізнесу, якості продукції та організації всіх виробничих процесів. Основним завданням міністерства я бачу створення повноцінної та прозорої законодавчої бази для роботи всіх операторів органічного ринку, напрацювання механізмів, які б допомагали добросовісним виробникам бути конкурентними, а державі мати ефективні інструменти регулювання та контролю. Загалом, я вважаю, що Україна має всі передумови для того, щоб найближчим часом стати «органічним хабом» Європи і світу», — зазначила Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, що міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий подав законопроект № 5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який спрощує введення органічного бізнесу. Крім того один з основних напрямків стратегії Мінагрополітики «3+5» — органічне виробництво.

Виконано за допомогою Disqus