Оформили перші аграрні розписки на Хмельниччині

20 березня 2017 107 0
«Мене влаштовує система, коли кошти взяв, кошти повернув», — ділиться враженнями фермер із Хмельниччини
usiter.com«Мене влаштовує система, коли кошти взяв, кошти повернув», — ділиться враженнями фермер із Хмельниччини

Перші три аграрні розписки на суму понад 3 млн грн були оформлені приватним сільськогосподарським підприємством «Калинський ключ» з Кам’янець-Подільського району в Хмельницькій області.

Про це йде мова в прес-релізі Національного прес-клубу «Українська перспектива».

Підприємство «Калинський ключ» належить до невеликих господарств: воно обробляє 600 гектарів сільгоспугідь. Його власник Ігор Гай зазначив, що гострої проблеми з обіговими коштами напередодні весняних польових робіт не відчував.

«Дізнався про цю кредитну інновацію під час семінару, котрий проводили в області Проект IFC та місцеві органи влади, щоб познайомити з можливостями аграрних розписок та особливостями роботи з ними. Вирішив спробувати», — говорить Ігор Гай.

Одна з аграрних розписок, яку він підписав, стосується озимого ріпаку і дві — озимої пшениці. Власник господарства наголосив: ідеться саме про фінансові аграрні розписки.

Щоправда, фермер також відмітив, що витратив на весь процес оформлення аграрних розписок дещо більше часу, ніж сподівався. Від початку подав комплект затребуваних документів, але потім виникала необхідність додавати ще інші.

Ситуацію прокоментувала нотаріус Оксана Кохан із міста Нова Ушиця, яка посвідчила та зареєструвала аграрні розписки. За її словами, проблема полягала в тому, що на Хмельниччині наразі нема єдиної відпрацьованої практики по роботі з документами для оформлення аграрних розписок.

«Я першою серед нотаріусів області була сертифікована для роботи з аграрними розписками і поки що залишаюся єдиною. Тож коли виникали питання при підготовці перших аграрних розписок в нашій області, за консультацією мені доводилося телефонувати до колег на Черкащину. Вони раніше почали працювати з цим новим механізмом кредитування аграріїв, тож мають більше досвіду», — ділиться досвідом нотаріус.

Три аграрні розписки нотаріус оформила впродовж одного дня.

«Якщо текст аграрної розписки добре відпрацьований і зрозумілий, процедура оформлення не займе багато часу. Так само неважкою є процедура реєстрації у Реєстрі аграрних розписок», — сказала Оксана Кохан.

На думку Оксани Кохан, сьогодні головне — здобути практичні навички роботи з новим інструментом фінансування малих та середніх сільгоспвиробників. Аграрії мають інтерес до нього — найближчими днями нотаріус планує оформити ще одну аграрну розписку на Хмельниччині.

Читайте за темою: Українські фермери отримали 716 млн грн завдяки аграрним розпискам

Виконано за допомогою Disqus