В Україні активно освоюють технологію вирощування шафрану

3 червня 2017 1066 0
Квітки шафрану посівного містять маточку з трьома довгими червоними приймочками
pixabay.comКвітки шафрану посівного містять маточку з трьома довгими червоними приймочками

Аграрій із с. Любимівка Херсонської області Олег Демченко був одним із перших, хто в 2015 р. завіз і посадив першу партію посадкового шафрану, пише сайт Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Нині аграрій ділиться досвідом із усіма, хто хоче вирощувати шафран. За його словами, у майбутніх виробників шафрану проблем зі збутом продукції не може бути, адже культура споживання шафрану поступово зростає і в Україні.

«Південь України може стати майданчиком для виробництва шафрану, наші кліматичні умови ідеально підходять крокусу Sativus. Великий інтерес до шафрану проявляють фермери із Запорізької, Вінницької та Київської областей», — ділиться своїм баченням Олег Демченко.

Для створення шафранового бізнесу Олег Демченко пропонує вже наступний алгоритм.

«На 20 сотках землі висадити 1 т цибулин крокусу Sativus (це $7 тис.). Зібрати квіти з поля розміром 20 соток під силу 2 робочим. Із 25 квіток можна отримати близько 1 г шафрану. Протягом 3 років розмір шафранового поля збільшується до 1 га на власному посівному матеріалі. Починаючи з 4-го року з 1 га отримують 10 кг спеції, і так протягом 5-6 років. Крім того, можна продавати цибулини», — розповідає Олег Демченко.

Шафран довго зберігається, не втрачаючи своїх корисних властивостей. Наприклад, шафран трирічної витримки цінніший, ніж свіжий.

Для розмноження цибулину краще висаджувати на глибину до 15 см, для отримання якісного врожаю — на 20 см. Шафран не хворіє, не вимагає застосування ЗЗР, прекрасно зимує, переносить і 25-градусні морози. Із зібраних крокусів потрібно відразу вилучити червоні нитки, які і є дорогою спецією, і висушити їх за температури 38-40˚С, не вище, інакше нитки почорніють.

Виконано за допомогою Disqus