Держава хоче забрaти в аграріїв оборотні кошти — фермери

20 червня 2017 346 0
Колоски на полі
kurkul.comКолоски на полі

Останні два роки політика влади спрямована на те, щоб «вирвати» з агропромислового комплексу оборотні засоби, пише СТРАНА.ua.

Так стверджує голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Харківської області Іван Биков.

«Вирахувати податок на землю, вирахувати 20% ПДВ. А якщо ще і землю стануть продавати, то це ще забрати 60% грошей з обороту. Чому? Припустимо, у людини є 100 га землі в оренду, він вкладає в гектар 10-12 тис. грн (насіння, добрива, технології). А купити цей же гектар буде коштувати більше $1 тис. Тобто втричі дорожче. От наприклад, приходять до нього 20% арендодавців і говорять, мовляв, хочемо продати землю. І тоді фермер повинен її купити, інакше йому обробляти буде нічого. А щоб її купувати, поміркуйте, скільки грошей потрібно вивести з обороту. Значить, я менше вкладу в виробництво, у мене будуть значно менші урожаї. Плюс багато виробленої продукції піде на експорт — ніхто не хоче продавати свій товар за дерев'яні гривні. У підсумку, через кілька років такого господарювання країна зрозуміє, що таке голод», — говорить фермер.

Політику «вимивання обігових коштів» відчули на собі й інші фермери.

«Ми живемо за законами джунглів, усього в Україні зареєстровано близько 40 тис. фермерських господарств. Це мізерна сума. Щоб ви зрозуміли, у Польщі їх мільйони! Але в Європі у фермерів володіють 22 га, 50 га. В США і Канаді максимум 300 га. А у нас основна маса землі знаходиться в оренді у великих латифундистів, які тримають по 50-550 тис. га!», — розповідає фермер Леонід Кириченко, який обробляє 800 га землі в Херсонській області.

За його словами, на Заході фермери самі продають свою продукцію. Вони об'єднуються, при підтримці держави створюють елеватори, бо щоб експортувати продукцію, потрібні елеватори та порти. Українські ж аграрії продають усе посередникам — зернотрейдерам.

«При чому ціну, ціну диктуємо не ми. І реалізуємо ми продукцію за гривні. Тоді як купуємо техніку та способи захисту рослин за долари. Цього року навіть українські заводи з виробництва мінеральних добрив зупинилися…», — шкодує аграрій.

Леонід Кириченко каже, що останні три роки фермерів методично позбавляють пільг.

«Крім 20% ПДВ, прибрали програму по сходу України. Раніше вони компенсували кошти, які витрачаються на зрошення, тому що ця сума може досягати 20% собівартості сільськогосподарського виробництва.

Крім того, раніше була компенсація за куплений перший транспорт для фермера в межах 30%. Прибрали. І з банківськими кредитами біда. І що ще цікаво: тим, хто торгує із закордоном, 20% ПДВ повертають. А нам немає.

Я, звичайно, розумію, що у держави зараз таких грошей немає, але якщо б нам дали можливість заробити, ми б все це у вигляді податків повернули», — ділиться своїм баченням проблеми фермер.

Виконано за допомогою Disqus