Зниження урожайності ріпака може стати плюсом для України — Коваль

29 липня 2017 212 0
Ріпак
kurkul.comРіпак

Падіння врожайності ріпака в Україні може стати плюсом для агросектору, оскільки допоможе уникнути можливих проблем зі збутом.

Таку думку висловив генеральний директор УАК Павло Коваль.

Ріпак — культура, яка майже на 95% виробляється для експорту.

«Основний споживач українського ріпаку — Євросоюз. Чому? Тому що там є обов’язкова квота на біодизель. Але є нюанс — цього року очікуються високі врожаї в Німеччині і Франції. Тобто близько 500 тис. т будуть зняті з пропозицій імпорту до ЄС», — зазначив Павло Коваль.

За його словами, падіння врожайності ріпаку в Україні може вирівняти ситуацію. Однак інший варіант розвитку подій полягає у тому, що у боротьбі за покупця українцям доведеться використовувати фактор ціни.

В цьому році, як сказав Павло Коваль, світові перехідні залишки ріпаку найменші за останні 10 років. Причому світове споживання ріпаку зростає і у нинішньому МР прогнозується на рівні 72 млн т.

«Тому по ряду культур профільні асоціації, консалтингові агентства повинні відстежувати ситуацію і інформувати виробників, щоб вони мали актуальні дані для прийняття рішень. Бо у нас питання ефективності — це питання ціни. А ціна на ряд сільськогосподарських культур формується не в Україні, а за межами. З якою собівартістю ми прийдемо на світові ринки, таким чином ми і забезпечимо свою економічну ефективність», — наголосив генеральний директор УАК.

Виконано за допомогою Disqus