Вибухи на Вінниччині досі лунають (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

27 вересня 2017 437 0
Вибухи у військовому арсеналі на Вінниччині
УНІАНВибухи у військовому арсеналі на Вінниччині

У вівторок 26 вересня  близько 22:00  на військових складах населеного пункту Калинівка, що на Вінниччині, сталася пожежа. Вибухи тривали всю ніч та продовжують лунати і досі. Горить близько 10% площі військового арсеналу.

16:46  Рятувальни пообіцяли вирішити ситуацію поблизу Калинівки, де внаслідок пожежі відбулася детонація боєприпасів, буде ліквідована. Про це повідомив речник управління ДСНС Вінницької області Олександр Кутовий в ефірі 112 каналу.

«Прогнозується, що протягом доби надзвичайна ситуація буде ліквідованою, але потім потрібен буде деякий час для ліквідації її наслідків і розмінування прилеглих територій до арсеналу. Є позитивна динаміка – масштаби пожежі явно зменшились, інтенсивність вибухів також зменшилась. Задіяні потужні сили для ліквідації цієї надзвичайної ситуації. Проводиться відповідна робота щодо розміщення евакуйованих людей, надання їм відповідної психологічної допомоги», ― повідомив Олександр Кутовий.

15:38 Загалом для ліквідації пожежі у Калинівці залучили близько 700 військовослужбовців Збройних Сил України із підрозділів Повітряних Сил, Військової служби правопорядку та Високомобільних десантних військ. Про це повідомили у прес-службі Міноборони україни.

14:22 Підпал спричинив безпілотний пристрій ДРГ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив прес-секретар Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення Збройних Сил України Сергій Місюра.

«Через наші розвід дані ще з 25 числа в Вінницькій області під видом антитерористичних навчань були проведені обшуки і переслідування диверсійних груп. Так, це діло не однієї людини. І два дні проходили пошуки і ведення цих груп. Основна маса була визначена, їхні цілі ― і були затримані. Основна маса, але не всі. Тому одна група і змогла доправити на безпілотнику підривний пристрій», ― написав Сергій Місюра.

13:52 За словами начальника озброєння ЗСУ генерал-майора Миколи Шевоцова, на складах продовжуються одиночні вибухи, проте вже не несуть загрози для населення. Військові, які не задіяні в локалізації пожежі, повертаються до частини.

«Станом на зараз одиночні вибухи продовжуються. Вони не загрожують місцевому населенню», ― повідомив Микола Шевцов.

12:21 Прем'єр-міністар України Володимир Гройсман вважає вибух на Вінниччині невипадковими. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Нам необхідне чітку розслідування і зрозуміти причину виникнення цієї надзвичайної ситуації. Це арсенал нашого українського війська, і він знищений, я думаю це невипадково. Але потрібно переконатися в тому, що всі ті, хто повинен був нести відповідальність за це, будуть притягнуті до відповідальності. Я вважаю, що це є абсолютно принциповим питанням», ― сказав Володмир Гройсман.

11:58 У Калинівському районі на Вінниччині додатково евакуювали жителів ще двох сіл. Про це повідомили в ДСНС.

«За заявками мешканців додатково здійснено відселення з с. Іванів та Лісова-Лисіївка Калинівського району», ― повідомили у ДСНС.

11:30 Сапери вже розпочали розчищати у вінницькій Калинівці території складів військової частини та прилеглих територій.

Наразі інтенсивність вибухів на складах у Калинівці значно знизилась.

Найближчим часом групи саперів розпочнуть перевірку населених пунктів, з яких проводилося відселення жителів, на наявність вибухонебезпечних предметів.

За фактами вибухів у Калинівці до ЄРДР внесено інформацію за попередньою кваліфікацією «диверсія».

11:13 Про це «Українській правді» повідомила речник СБУ Олена Гітлянська.

«Військова прокуратура Центрального регіону внесла до ЄРДР інформацію про події на складах у Вінницькій області з попередньою кваліфікацію за статтею 113 Кримінального кодексу ― «диверсія», ― сказала вона.

11:09 Президент України Петро Порошенко, прийняв рішення скликати військовий кабінет для вирішення проблеми у Вінницькій області.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Прийняв рішення скликати військовий кабінет за участі прем'єр-міністра, секретаря РНБО, міністра оборони, начальника Генштабу, голови СБУ, а також керівництва Нацполіції, Нацгвардії та Служби надзвичайних ситуацій одразу після їх повернення з Вінниці», ― написав Президент.

10: 30 Kurkul.com вдалося додзвонитися до власника ФГ «Агро-Зірка» Віктора Зубка. Він прокоментував ситуацію.

«Я живу від цієї частини у 800 м. Я виїхав звідти і сім’ю вивіз. А далі буде видно», ― говорить Віктор Зубко.

Як справи на його господарстві чоловік поки не знає, адже портапити туди йому ще не вдалося.

«Можливо протягом години потраплю на господарство», ― ділиться планами фермер.

Очевидці розповідають про перекриті дороги та паніку серед населення.

«Ну відбувається... я за 17 кілометрів... Там паніка страшна. Машини їдуть з Калинівки... Вибухає арсенал, склад боєприпасів частини міста Калинівки» ― повідомив очевидець.

Станом на 6:00 27 вересня евакуйовано близько 24 тис. осіб.

За попередньою інформацією травмована 1 особа. Постраждалу у стані середньої тяжкості госпіталізовано до Вінницької Центральної районної лікарні.

Підрозділами ДСНС ліквідовано загоряння 4 житлових будинків, що виникло внаслідок влучання боєприпасів.

Наразі закрито рух всіх видів транспорту, у тому числі:

  • автотранспорту на автодорозі Житомир ― Могилів ― Подільський;
  • залізничного транспорту на перегоні Сосенка ― Калинівка Південно-Західної залізниці;
  • повітряного транспорту в радіусі 50 кілометрів від м. Калинівка.

Відключено лінії електропередач Калинівка-УкрФлора та Калинівка-Лаврівка. Відключено газопостачання с. Дорожнє, с. Медвідка, с. Лаврівка.

Наразі, кількість вибухів поступово зменшується.

«Кількість вибухів щохвилини зменшується, маємо десь в межах до 3 вибухів на хвилину, кардинально ситуація вирівнюється, набагато покращилась, ніж та, що була посеред ночі», ― повідомив перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко.

З його слів, місцева влада працює спільно із військовими.

«Там потрібна спеціальна техніка, зараз приїхали спеціальні бронетранспортери, які можуть зайти в джерело загоряння і максимально хочемо локалізувати і не допустити вогню, техніка вже працює», ― додав Андрій Гижко.

 

Виконано за допомогою Disqus