Як працює Pinduoduo

Найбільша у світі платформа з продажу агропродукції — як працює Pinduoduo

23 квітня 2021 816 0

Pinduoduo ― найбільша технологічна платформа сільськогосподарського спрямування у Китаї. У березні 2021 року кількість активних покупців маркетплейсу склала понад 788 млн. Придбання овочів, м’яса, морепродуктів та іншої сільгосппродукції на майданчику здійснюється у ході інтерактивної гри, яка об'єднує виробників зі споживачами. 

«Цікавинка» Pinduoduo полягає у включенні соціальних компонентів в традиційний процес покупок в інтернеті, який компанія описує як модель «гуртової покупки».

Що таке Pinduoduo

Платформа Pinduoduo, заснована у вересні 2015 року, є стартапом Коліна Хуанга, колишнього співробітника Google, який працював над ранніми алгоритмами пошуку для електронної комерції. 

Маючи досвід як в електронній комерції, так і в ігровій сфері, Колін Хуанг заснував Pinduoduo з метою об'єднання успіху таких платформ, як Alibaba і Tencent, відомих електронною комерцією і ігровим/соціальним спрямуванням відповідно. 

Читати також: Зерно, дизель і валюта — ціни

Колін Хуанг, засновник і генеральний директор компанії Pinduoduo

Модель продажів C2B від Pinduoduo дозволяє відвантажувати продукцію безпосередньо від виробників, усуваючи ланку дистриб'юторів, що не тільки знижує ціну для покупців, але і збільшує прибуток виробників. Цей підхід особливо ефективний для продажів сільськогосподарських свіжих продуктів, що швидко псуються.

Публікуючи інформацію про продукт Pinduoduo в соціальних мережах, таких як WeChat і QQ, користувачі можуть запросити своїх знайомих для формування торговельної команди, аби отримати якомога меншу ціну на покупку. Цей механізм підтримує мотивацію користувачів і дозволяє робити покупки більш інтерактивними і динамічними. А виробникам це дозволяє формувати більші партії для продажу, що знижує собівартість. 

У поєднанні з іншими заохоченнями, такими як кешбек, купони, лотерея і безкоштовні вироби, Pinduoduo привертає увагу користувачів низькою вартістю товарів. Знижка на окремі види товарів може сягати 90%. 

На маркетплейсі переважають товари маловідомих брендів, задля того, аби усунути будь-які переплати за «ім'я» виробника. Крім того, витрати виробників на рекламу і маркетинг на платформі зменшуються внаслідок публікацій користувачів у соціальних мережах. Через соціальні мережі користувачі відправляють інформацію про продукт саме тим друзям і групам, які мають однаковий рівень доходів і споживання. 

Але низька вартість і соціальні функції — не єдині фактори популярності Pinduoduo. Найголовнішим аспектом є визначення профілю користувача.

Читати за темою: Рекордний експорт меду: як виглядає «солодкий ринок» в Україні

Дослідники інституту Jiguang виявили, що користувачі з малорозвинених міст становлять 65% від загальної бази Pinduoduo, в той час, як в інших платформах близько 50% кількості користувачів складають жителі розвинених міст. Крім того, переважною більшістю юзерів платформи є жінки (70% від загальної кількості), які більш схильні до покупок.

У 2019 році у Pinduoduo було близько 240 млн покупців сільгосппродукції від 12 млн фермерів. Загалом було продано товарів на $144,6 млрд.

Проте обслуговувати таку кількість покупців і продавців користуючись власними складами важко. Тому у 2017 році, коли кількість активних покупців перевищила 200 млн, Pinduoduo змінив бізнес-модель. Він почав брати гроші за рекламу товарів і проводити розрахунки з покупцями, а доставку товарів здійснював продавець.

У липні 2018 року Pinduoduo став наймолодшим китайським стартапом, який провів IPO у США. Колін Хуан став наймолодшим мільярдером Китаю зі статком у $9,89 млрд (за підрахунками Bloomberg). Pinduoduo залучив на NASDAQ $1,63 млрд на IPO в США.

Курс на оцифрування сільського господарства

Сільське господарство є найменш оцифрованою галуззю промисловості в Китаї. Pinduoduo побачив у цьому перспективу і не обмежився продажами фруктів. Він перетворився на комплексну платформу електронної комерції, що конкурує з Alibaba, та просуває цифрову інтеграцію сільського господарства.

Читати ще: «Молочний» дайджест — головні новини молочної галузі за березень

Андре Чжу, старший віцепрезидент компанії Pinduoduo

У першому кварталі 2020 року Pinduoduo допоміг відкрити понад 270 тис. нових інтернет-магазинів із продажу сільськогосподарської продукції. Крім того, Pinduoduo має намір продавати сільськогосподарську продукцію на $145 млрд щорічно до 2025 року. 

«Сільське господарство завжди було близько до серця Pinduoduo з моменту його створення. Інвестиції в інтелектуальне сільське господарство — це продовження того, що ми робимо. Ми просуваємо цифрову інтеграцію», — сказав старший віцепрезидент Pinduoduo Андре Чжу.

Команда Pinduoduo очолює пошук та розробку технологічних рішень, що охоплюють всі етапи вирощування сільськогосподарської продукції. Крім того, компанія активно шукає контакти традиційних фермерських господарств, які хочуть випробувати технології.

«Ми розвиваємо сільське господарство Китаю. Це стосується створення логістичної інфраструктури та розподілу оснащення фермерів маркетинговими ноу-хау. У 2019 році через бізнес-інститут електронної комерції ми провели навчання близько 500 тис. фермерів», — додала Синь Ї Лім, виконавчий директор з питань сталого розвитку та впливу на сільське господарство в Pinduoduo.

Читати за темою: Олександр Голомах: Інвестувати в інновації простіше, якщо певен, що земля в нас буде завжди

Синь Ї Лім, виконавчий директор з питань сталого розвитку та впливу на сільське господарство в Pinduoduo

Pinduoduo може відстежувати купівельну поведінку мільйонів покупців і повідомляти фермерам, що їм слід вирощувати і як вони повинні оцінювати свою продукцію.

Сприйняття позиції Agritech серед фермерів Pinduoduo все ще «відносно невелике», тому що ініціатива компанії з інтелектуального ведення сільського господарства знаходиться на стадії розвитку. Але у новачків в електронній комерції можуть бути всі шанси для стимулювання розвитку цифрових технологій в Китаї. Варто зазначити, що фахівці компанії розробили спеціальне програмне забезпечення для фермерів, аби полегшити управління бізнесом.

На відміну від США, Австралії та інших країн, в Китаї переважають дрібні ферми, які не можуть дозволити собі придбати сучасне сільськогосподарське обладнання. А впровадження цифрових технологій може зумовити збільшення прибутку агровиробників та призупинити відтік молодих спеціалістів з малорозвинених міст країни.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

«У довгостроковій перспективі ми могли б зробити сільське господарство більш ефективним і легким. Потенційно можна очікувати на трансформацію всієї структури сільськогосподарської галузі. Ми хочемо бачити молодь, яка бажає стати агровиробниками. Людям варто почати розглядати сільське господарство як життєздатну альтернативу», — підсумувала Синь Йі Лім.

Поки що Pinduoduo прагне ще більше диверсифікувати бізнес. Компанія активно укладає угоди про створення приватної торговельної марки та має намір започаткувати власне виробництво. Наразі Pinduoduo придбала близько 1000 сільськогосподарських підприємств, які виготовляють чай, волоські горіхи та інші харчі. 

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою