Фермер на виріст: як збільшити зембанк без головного болю

Фермер на виріст: як збільшити зембанк без головного болю

10 червня 2021 1257 0

Наростити земельний банк шляхом викупу права оренди ділянок — нетривіальне завдання, що сьогодні стоїть перед багатьма господарствами. Для багатьох також, його можна віднести у розділ «обов’язкових», якщо такі господарства хочуть залишатися рентабельними.

Вже півроку як фермери активно вивчають курс «Земельні котики» і вже понад 50 підприємств з його допомогою зміцнили свої позиції в управлінні земельним банком. Якщо ж говорити про учасників курсу, то потребу в підвищенні власної кваліфікації у цьому напрямі відчули, як не надто великі господарства до 3 тис. га, які становили половину всієї аудиторії, так і представники аграрних компаній у 7–15 тис. га.

В рамках курсу учасникам необхідно було навчитися налагоджувати комунікацію з пайовиками, реорганізувати земслужбу в господарстві, інтегруючи придбані господарства, щоб з легкістю працювати зі збільшеним зембанком. Прикладом вирішення такого завдання ділимося з вами в даному матеріалі.

Завдання: приборкати ефект масштабу

Легенда для завдання виглядає наступним чином:

Інвестор господарює в Одеській області на 2,4 тис.га. Землі здебільшого пайові, а земельна служба складається з двох осіб: керівник служби та агент по селах. Облік ведеться в 1С, зембанк — просто в Excel. Щоб диверсифікувати ризики господарювання в посушливому регіоні, інвестор вирішив придбати господарства в інших частинах України.

Читати також: Ринок землі на низькому старті: основні тези курсу Земельні котики

Викладачі курсу «Земельні котики» Андрій Дем’янович і Володимир Нагорний

Головний виклик для господарства на Одещині: зберегти напрацьований роками зембанк та не допустити відтоку пайовиків.

Підприємства придбані через посередників і без перевірки земельною службою інвестора:

Рівненська область

Новосформований земельний банк — 1,8 тис.га, з яких заліснено 20 %. Земельна служба відсутня, агенти керуються мотивацією — хто більше платить, на того і працюють.

Відносини з пайовиками — збори раз в рік, облік земельного банку теж в Excel.

Маленькі ділянки, розосереджені в 5 колишніх сільських радах. Виклик для рівненського підрозділу: нівелювати ризик відтоку пайовиків через відсутність зв’язку та системної роботи з ними.

Вінницька область

Земельний банк — 2,2 тис. га. В земельній службі після продажу залишилось двоє працівників пенсійного віку.

Відносини з пайовиками — є незадоволення серед пайовиків через низьку, на їх погляд, орендну плату. Колишній господар до продажу грішив затримкою виплат. Облік в 1С, зембанк — в Excel.

На полях шахматка, є 5 конкурентів, двоє з яких проти обміну в будь-якій формі. Масиви сформовані 20 р. тому, відсутні землі запасу.

Виклик для вінницького підрозділу: запобігти відтоку пайовиків до конкурентів через систематичну несплату за договорами оренди та зміну власника господарства.

З нарощенням зембанку в кількох регіонах, керівнику земельної служби необхідно опрацювати стратегію з інтеграції нових господарств.

Виходячи з заданих умов, учасники курсу презентували схематичну структуру земельної служби групи компаній з розподілом функціональних обов’язків, комунікаційну стратегію роботи з пайовиками та покрокову стратегію автоматизації обліку та управління земельним банком.

Читати за темою: Закон про передачу землі «на місця» — що змінює земельна децентралізація

Михайло Волченко, провідний економіст «Ель Гаучо» «Агросем»

Рішення: бачу землю, не бачу перешкод

Одна з найкращих стратегій для виконання поставленого завдання була представлена командою «Агронікс».

Для одеського підрозділу, щоб оптимізувати роботу господарства, команда визначила наступні завдання:

закріпити та продовжити сформовану діяльність підприємства, не зменшувати орендну плату, розширювати соціальні проєкти;

• впровадити перепідписання договорів оренди на довгий період, формувати масивами, з перспективою впровадження поливу;

застосувати можливості «точного землеробства».

Директор підприємства перебирає на себе функції керівника земельної служби, наймається фахівець з оренди землі, який буде також вести облік орендних відносин. Агент по селах також продовжує свою роботу.

Першочергові завдання для рівненського підрозділу:

проведення земельного аудиту та аудиту полів (+аудит конкурентів);

зміна умов виплати орендної плати з усуненням допущених недоліків в оформленні договорів оренди;

• перепідписання договорів оренди, що припадають на залісненні ділянки на довший термін.

Читати також: Володимир Топалов: Закон про ринок землі «доточувала» слабка команда

Тетяна Пидорич і Максим Кіндюшенко

Як на Одещині, директор рівненського підрозділу також перебирає на себе функції керівника земслужби і наймаються фахівець з оренди землі, який буде вести облік орендних відносин та агент по селах.

Цілі, які стоять перед вінницьким підрозділом:

виплата орендної плати раніше за конкурентів і звичного періоду, підписавши документи про відсутність претензій по договірних відносинах;

провести юридичний аудит договорів оренди (форма оплати, терміни) при виплаті грошей за оренду та внести відповідні зміни;

встановлення сушки та очистки на підприємстві, акцентувати особливу увагу на надання таких послуг невеликим фермерським господарствам, фермерам-одноосібникам;

після зміни власника відправити на пенсію працівників земслужби з вилученням повноважень.

У господарство на Вінниччині інвестор переводить одеського керівника земельної служби та залучає до роботи фахівця з оренди землі. Також на умовах фрілансу наймаються агітатор, та журналіст, що буде займатися піаром господарства.

У загальній структурі господарства, окрім регіональних підрозділів, які підпорядковуються інвестору, є також GIS фахівець та менеджер з купівлі/продажу сільгосппродукції, які обслуговують всі три регіони.

Команда «Агронікс» також окреслила завдання, які стосуються абсолютно усіх підрозділів:

Побудова комунікації (особлива увага Рівненській та Вінницькій області);

  • започаткування святкування Дня села під егідою відповідних підприємств;
  • запровадити акцію «приведи друга», щоб зменшити вплив «сторонніх агентів»;
  • створення футбольної команди, або надання нової форми місцевій команді, бажано з назвою (емблемою) підприємств для впізнаваності.

Читати ще: «Надбавка» за оренду землі на Київщині — у чиї кишені збирається тіньова оплата?

Олександра Камишіна, керівниця освітньої платформи «Культиварій» разом з випускниками курсу «Земельні котики»

Проведення земельного аудиту та полів новопридбаних підприємств;

Впровадження єдиної електронної системи обліку полів, земельного банку та договорів оренди;

Для мотивації керівників підприємств, у разі виконання завдань у найближчі 2–3 роки, окреслити можливість підвищення на посаду керуючого 3-ма підприємствами одразу;

Менеджеру з купівлі/продажу сільгоспродукції налагодити збут без посередників, аналіз цін за допомогою біржі, купівлю продукції у регіоні підприємств для ще більш тісної взаємодії з місцевими фермерами;

Орієнтація на напрацювання авторитету, який потім буде працювати на господарство.

Ключ до успіху в агробізнесі

Знання — це ключ до всього, агробізнес, звісно, не виключення. Онлайн курс «Земельні Котики», дає знання, які дозволять оптимізувати управління зембанком та вивести його на новий рівень. Саме з такими словами учасники курсу ділилися своїми враженнями після завершення курсу.

«У нас просто колосальні зміни в управлінні зембанком. Запустили власний аудит, переглянули бізнес-процеси, відносини з пайовиками, головами сільрад. Отримані тут знання дозволили нам заощадити значні кошти на сторонніх консультантах і підготуватися до відкриття ринку землі», — говорить Михайло Волченко з ПП ««НВАП» Ель Гаучо».

Читати також: Як перемогти у війні за паї — фронтові будні фермера

Михайло Волченко, заступник фінансового директора по сільськогосподарському напрямку «Ель Гаучо» «Агросем»

Згоден з Михайлом Волченком і співвласник «Сервісагро-Полтава-Плюс» Роман Гальченко, який оцінив інформативність курсу та практичне застосування отриманих знань.

«З курсу Земельних Котиків отримав ті знання, яких бракувало та визначив елементи, яких не вистачало в управлінні зембанком», — говорить він.

Богдан Балагура, голова Тетіївської ОТГ та екс-керівник ПСП «Денихівка» зазначив, що курс неодмінно буде корисним для людей, які хочуть увійти в агробізнес і залишитися у виграші.

«Дуже цінним є те, що пройшовши даний курс можна отримати комплексну, вичерпну та перевірену інформацію. Важливим також є живе спілкування з командою, з якою ти навчаєшся, та спікерами, які діляться практичним досвідом», — Богдан Балагура, голова Тетіївської ОТГ.

Читати за темою: Де фермерів навчають управлінню земельним банком — досвід Земельних Котиків

Богдан Балагура, голова Тетіївської ОТГ

Тож, якщо ви не бачите себе без сільського господарства — долучайтеся до когорти аграріїв, озброєних знаннями, які вони отримали пройшовши курс про управління земельним банком «Земельні котики». Мобілізуйтеся у земельний спецназ та станьте профі в управлінні зембанком.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою