Заміновані поля: як повернути безпеку під час посівної

Заміновані поля: як повернути безпеку під час посівної

31 березня 2022 1494 0

Весняні тривоги аграріїв поповнились новою, в прямому сенсі, вбивчою проблемою: що робити, якщо є підозра на «подарунок» у вигляді мін на полях? На жаль, уже є випадки, коли люди з технікою в полях підривалися на мінах. До кого звертатися, щоб зберегти життя аграріїв і безпечно провести посівну, дізнавалися на онлайн-вебінарі із офіцером запасу збройних сил України Володимиром Пайлодзе, модератором CEO Gardarika Tres Олександром Приходченко та аграріями.

Металошукачі, дрони та георадари — вихід чи небезпечна ілюзія?

Шукати небезпечні пристрої на полях мають тільки спеціалісти, наголошує сапер Володимир Пайлодзе. Проте необхідність змусила багатьох, головним чином, аграріїв, також виявляти вибухонебезпечні пристрої. В хід пішли металошукачі та дрони. Але вони не дають гарного результату, застерігає Володимир Пайлодзе, оскільки металошукачі, наприклад, сигналізують виявлення будь-якого шматка металу, навіть якщо це дрібні уламки металу. У руках непрофесіонала пристрій не дасть необхідного результату.

«Іноді використовують дрон: його запускають над полем, дрон пролітає і записує все на камери, а люди переглядають. Але знову треба не забувати, що після дощу міна або летючка може сховатись у землі. Тобто ви візуально її не знайдете. На сьогодні усі пристрої, що вішаються на дрон, не мають продуктивності, не дадуть навіть 10-15% гарантії, що там «чиста» територія», — каже Володимир Пайлодзе.

Читати за темою: Корективи війни, або як проходить посівна у воєнний час?

Шукати небезпечні пристрої на полях мають тільки спеціалісти

За словами експерта, на сьогодні у жодній країні світу немає якихось технічних рішень щодо пошуку мін на рівні дронів. І найближчим часом нічого не передбачається.

Ще одне рішення, яким успішно можуть користуватися тільки професійні сапери, — це георадари. Але результат роботи з георадаром у руках непрофесіоналів такий же, як і з металошукачем.

Володимир Пайлодзе попереджає про ще одну небезпеку: коли люди виявляють міну на території свого господарства, може виникнути бажання взяти вибухівку в руки, перенести, розмінувати і т.д. Цього ні в якому випадку не можна робити. Спеціаліст застеріг, що немає таких типів мін, які можна було б розмінувати самостійно.

«Якщо міна встановлюється професійним сапером, здебільшого вона не вилучається. Будь-які її переміщення можуть коштувати життя людини, яка буде це робити. Іноді сапери переносять вибухонебезпечні пристрої, але найчастіше такі речі знищуються при знаходженні», — розповів Володимир Пайлодзе.

Читати також: Разом ми сила, або як фермери допомагають армії (оновлюється)

Немає таких типів мін, які можна було б розмінувати самостійно

Знищують міни, підриваючи їх. Зайвий раз щось крутити у пристрої сапер не рекомендує, і наголошує, що були випадки подвійного замінування: «Закопується протитанкова міна, а під неї ставлять легку міну, протипіхотну. Ти витягуєш велику міну, а отримуєш у подарунок маленьку, яка розривається практично за лічені секунди, нічого не встигаєш зробити».

Спеціалізована техніка для виявлення і знешкодження мін

Теоретично в аграріїв є можливість залучити спеціалістів і спеціальну техніку для обстеження й розмінування полів. За словами Володимира Пайлодзе, держава повинна виділяти саперні бригади із технікою, але швидший варіант — самостійно запросити спеціалістів.

«Один із варіантів — запросити саперів, які знають і працюють у цій галузі. Можна пройти тим самим металошукачем, подивитися. Відповідно, весь розсип заліза показуватиме, що там щось є. Сапер буде змушений це все перевіряти», — каже експерт.

Ще один робочий варіант — використання спеціально обладнаної техніки, — танків чи бронетранспортерів, які мають спеціальні траки, обважування, що дозволяють «зорати» перед собою землю. Як пояснив експерт, таким чином відбувається активація снарядів, мін, — всього вибухонебезпечного.

Читати ще: Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

Саперний розмінувальний обвіс до бронемашини HUMVEE ЗСУ України

«Є така техніка здебільшого на базі БТРів, БМП-2, БМП-3. Найцікавіший і робочий варіант, — це на останній базі БМП-3. Також є на базі Т-80-х танків — це сучасніші, Т-72 танки теж сучасні», — розповів Володимир Пайлодзе.

Як пояснює експерт, продуктивність цієї техніки теоретично 5-6 га на годину, але на практиці все залежить від ґрунту, професіоналізму персоналу і т.д. Багато часу може зайняти й доставлення транспорту до полів.

Як виявити мінування спеціально обладнаним трактором

Аграрії намагаються знайти ефективні способи, які б допомогли розмінувати поля. CEO Gardarika Tres Олександр Приходченко розповів, що теж займаються пошуком більш вигідних варіантів пошуку і розмінування полів.

«Ми зараз під клієнта розробили обладнання, яке можна буде приєднати до трактора і з його допомогою виявляти міни. Це окреме навісне обладнання на безпілотний трактор. Рішення, як ми порахували, коштує 76 тис. доларів. Потім агрегат можна буде від'єднати та далі користуватися трактором. Або ж можна використовувати пристрій для надання послуг іншим аграріям. В найближчий час можна буде замовити таку послугу — «земельний обробіток на мінному полі», — розповів Олександр Приходченко.

До кого звертатися, коли виявили вибухонебезпечний предмет

Якщо ви самостійно виявили міну чи інший небезпечний предмет, необхідно звернутися в поліцію чи до військової частини, якщо вона знаходиться поруч.

«Найпростіше — це зателефонувати «102». Поліція має приймати такі виклики, передає їх МНС, які мають зайнятися знищенням боєприпасів. На жаль, чекати доводиться довго», — каже Володимир Пайлодзе.

Читати також: Вдвічі дорожчі продукти, забій тварин і голод в Африці: як війна в Україні вплине на світових споживачів

Якщо ви самостійно виявили міну чи інший небезпечний предмет, необхідно звернутися в поліцію чи до військової частини, якщо вона знаходиться поруч

Якщо на полях або поруч проводять якісь бойові дії або є військова частина, тоді треба звернутися до командира ВЧ, пояснив експерт. З частини повинні виділити саперів для розмінування.

«Третій варіант, і я думаю, що ми до цього прийдемо, — це створення нової організації, яка допомагатиме фермерам і взагалі людям, що потребують розмінування на своїй території», — вважає Володимир Пайлодзе.

Також повідомити про мінування можна за допомогою проєкту Military.feodal.online, який запускає компанія Feodal під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також із залученням ДСНС і ЗСУ. 

Читати ще: Бронювання працівників агросектору: відповіді на найпоширеніші запитання

Повідомити про мінування можна за допомогою проєкту Military.feodal.online, який запускає компанія Feodal під егідою Мінагропроду із залученням ДСНС і ЗСУ

«Якщо фермер підозрює або знає, що його поле або частина поля замінована, він має можливість швидко повідомити у відповідні органи — ДСНС, ЗСУ, Мінагро, — про підозру або виявлення небезпечних об’єктів. Для цього треба залишити заявку на базі сервісу компанії Feodal, де вказуються приблизні координати місця, де потрібна перевірка або знешкодження, також причина, замінування: кинута техніка, нерозірвані снаряди тощо. У залежності від причини заявка полетить у відповідний орган», — розповіла представниця компанії Євгенія Швець. 

Основна ідея в тому, щоб оперативно реагувати на проблему і швидко передавати конкретні дані у відповідні органи у готовому для роботи форматі.

Замість висновку: дозвіл на роботу в полі від військових

Якщо на ваших полях або поруч із ними проводилися чи проводяться якісь бойові дії, якщо недалеко знаходиться військова частина, — ви не можете без дозволу починати роботу на цій території. Для проведення посівної та інших робіт у полі треба брати дозвіл у військового коменданта або у командира частини, яка розташована поруч. Це необхідно для того, щоб аграріїв не прийняли за диверсантів, і не подумали, що то саме ви мінуєте поля.

© Олена Гайдук, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою