Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

Посівна 2022: що будуть сіяти фермери під час воєнного стану?

24 березня 2022 3716 0

Цього року посівна в Україні проходитиме в доволі складних умовах. У фермерів багато труднощів: де взяти насіння, пальне чи елементарно робочі руки. Проте найскладнішою є дилема — що ж сіяти?

Тут можна виділити основні орієнтири, які враховують аграрії при виборі посівних культур:

  • По-перше, орієнтація на внутрішній ринок. Експорт зерна з України фактично зупинився. Наразі Мінагро працює на відкриття нових шляхів, але чи буде це реальним стане видно пізніше.
  • По-друге, болючим залишається питання поставки пального за адекватну ціну. Тому фермери намагаються зменшити використання дизелю при посівній різними шляхами, наприклад використовуючи систему нульового обробітку землі.
  • По-третє, добрива та ЗЗР. Перевага надається тим культурам, яким потрібна менша їх кількість. До того ж ціни на добрива все ж залишаються високими та здешевлення їх не прогнозується.
  • По-четверте, час. Через бойові дії, повітряні тривоги фермери орієнтуються на культури, яким потрібно менше догляду.
  • По-п'яте, перспективність. Якщо все-таки вдасться виростити ту чи іншу культури, то як її зберігати. Якщо пшеницю, сою чи горох можна продати в сирому вигляді, то ситуація ускладнюється з кукурудзою чи соняшником. Також слід взяти до уваги ризики роботи переробних підприємств.

Читати за темою: Разом ми сила, або як фермери допомагають армії (оновлюється)

Фермери намагаються зменшити використання дизелю при посівній різними шляхами

Тому ми зібрали думки різних представників агросектору: від влади до звичайних аграріїв. 

Більше пшениці, щоб був хліб

За прогнозами The Food and Agriculture Organization (ФАО) Україна втратить до 30% полів для вирощування озимих зернових, кукурудзи та соняшнику.

«Через затримку або пропущений час внесення добрив, нездатність боротися з можливими шкідниками та хвороби, затримку зі збиранням врожаю, більші втрати після збирання через брак робочої сили або інфраструктурних можливостей очікується зниження врожайності сільгоспкультур на 10%», — прогнозують в організації.

У Мінагро прогнозують зміну основних культур на українських полях, оскільки фермери будуть орієнтуватись не на експорт, а на внутрішній ринок. Звичних соняшника та кукурудзи поменшає. Натомість в відомстві просять аграріїв засіяти поля горохом, ячменем, просом та вівсом, адже вони простіші у догляді та важливіші для харчування.

Читати також: Час воєнного стану — ризики, права й обов’язки для аграріїв

У Мінагро просять аграріїв засіяти поля горохом, ячменем, просом та вівсом

Звичайно різняться плани щодо вибору культур і в регіонах України. Тут враховуються, як кліматичні умови, так і наявність насіння, яке доставити в райони активних бойових дій нереально. 

За зібраною інформацією Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, аграрії області менше сіятимуть технічних культур, натомість робитимуть ставку на яру пшеницю для того, щоб було зерно. 

На Львівщині, через брак імпортного насіння висіюватимуть те насіння, яке є. До того ж планують значно збільшити посівні площі під ярі.

«Ми посіємо на 5 тис. га більше, аніж минулого року, і потребуватиме більше ресурсів. Структура посівних площ буде залежати від постачання імпортних ресурсів. Якщо буде нестача імпортного насіння, аграрії засіватимуть ті культури, насіння яких є в запасах», — пояснив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Читати ще: Вдвічі дорожчі продукти, забій тварин і голод в Африці: як війна в Україні вплине на світових споживачів

Максим Козицький, голова Львівської ОДА

На Рівненщині планують замінити кукурудзу на пшеницю, адже вона наразі потрібніша для України. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

«Через війну були внесені певні зміни у структуру посівних площ. Найперше суттєво збільшили обсяги продовольчих зернових і круп’яних культур, зокрема гречки, ячменю та гороху, шляхом зменшення обсягів кукурудзи на зерно та сої. Для реалізації таких планів вже засипана необхідна кількість кондиційного насіння, закуплено мінеральні добрива й засоби захисту рослин», — зазначають у Хмельницькій ОДА.

На Тернопільщині культивуватимуть все, зокрема, і картоплю, і цукровий буряк, про помідори домовилися з південними районами. Це робиться для того, щоби закумулювати весь продуктовий набір, який потрібен людям до осені, при цьому не лише для жителів області, а й загалом України. 

Основний акцент на ярі культури

Аграрії також вагаються у виборі культур. Тому все частіше в пабліках з’являються дискусії на цю тему. Ми зібрали думки фермерів з різних регіонів України.

Читати за темою: Посівна в Україні зможе відбутись тільки на 2/3 території

Руслан Хомич, керівник ФГ «Лебедія»

«Плануємо зменшити посіви, наприклад, кукурудзи, сої, бо якщо в нас будуть закриті порти чи буде стан війни, ми не зможемо робити експорт», — поділився планами керівник ФГ «Лебедія» Руслан Хомич з Волині.

Керівник  ПП «Нива» Євген Онищук з Прикарпаття в дискусії про сівозміну вважає, що якщо господарство володіє земельним банком понад 500 га, то зараз дійсно потрібно задуматись над зміною посівних площ під різні культури. Якщо менше — то сіяти все що завгодно. Але він рекомендує зробити наголос на ярій пшениці.

На Донеччині у ФГ «ОЛЬВІЯ АГРОТЕХ» та «Дон ІВКО і С» сіятимуть ячмінь та горох. Посівним матеріалом господарства забезпечені. 

А в ФГ «Журавушка-2006» планують культивувати соняшник, якщо вдасться замовити насіння, якщо — ні, то в достатній кількості є ячмінь та горох.

«Дивитимемося, якщо не буде соняшника чи якоїсь другої культури, засіємо поля тими підручними культурами, що у нас є. Наразі ведемо перемовини з іншими компаніями, де там  в наявності в нашому регіоні щось є, щоб викупити ЗЗР», — розповів фермер Андрій Журавльов.

Читати ще: Аграріям Львівщини для посівної бракує насіння кукурудзи та соняшника

У ФГ «Журавушка-2006» планують культивувати соняшник, якщо вдасться замовити насіння

Головний агроном господарства «Біріт Надія», що на Вінниччині, Олег Загородній наголошує, що при виборі культури треба врахувати той момент, що кукурудза в більшості придатна для експорту через порти.

«Що буде з портами — на цей час ніхто не береться прогнозувати. Пшениця значною мірою хоч і експортується, але цього року буде більше навіть орієнтовна на внутрішній ринок. Тому в нашому господарстві дещо зменшили площі під посів кукурудзи й трохи додали ярої пшениці», — поділився фахівець.

Як бачимо, більшість аграріїв у виборі культур орієнтуються на власні запаси насіння. Якщо на Заході у хліборобів є вибір, то аграрії Півдня та Сходу використовують наявний посівний матеріал. Звичайно, ключовою культурою залишається пшениця. Також в цьому сезоні планується збільшення посівів ячменю та гороху. 

З точки далекоглядності, то більшість аграріїв націлена на швидку перемогу України, тому не замислюються над питаннями експорту чи зберігання зерна. Зараз головна мета кожного — засіяти та забезпечити насамперед українців хлібом, тому питання доходів в більшості зараз на другому плані.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus