Всі можливості для фермерів на одному сайті або Інструкція для фермерів по роботі з ДАР

Всі можливості для фермерів на одному сайті або Інструкція для фермерів по роботі з ДАР

12 жовтня 2022 6619 0

Агроновинні пабліки, як і офіційні джерела влади, час від часу публікують повідомлення по типу «Всі можливості для фермерів тепер будуть в ДАРі», «нова грантова програма для аграріїв в ДАР», «фермери реєструйтесь в ДАР». Та що криється за цією абревіатурою? Сьогодні ми розповідаємо, що таке Державний аграрний реєстр, як з ним працювати та для чого він фермерам.


Що таке ДАР?

Ще в листопаді 2021 р. ВРУ прийняли законопроєкт №3295, який передбачав створення єдиного інформаційного сервісу для аграріїв. До того, ще близько року депутати радились, яким чином має ця платформа працювати. 

Все ж 12 серпня 2022 р. Мінагро заговорило про запуск Державного реєстру аграріїв. Фактично, ДАР — це універсальний ресурс, де містяться, як відомості про фермерів і їхню діяльність, так і відомості про програми, гранти та додаткове фінансування.

«Метою Державного аграрного реєстру є полегшення життя українських аграріїв. Сервіс допоможе забезпечити їх необхідним фінансуванням», — зазначив заступник міністра аграрної політики Денис Башлик.

І не помилився, оскільки сайт спрощує роботу: замість того, щоб шукати інформацію про фінансування чи допомогу, ви заходите на один сайт, де все написано в хронологічній послідовності.

Хто може реєструватися в ДАР?

Як зазначено на сайті, реєстр відкритий для всіх аграріїв України. Зокрема, це: 

  • Виробники сільськогосподарської продукції будь-якого розміру та напряму діяльності.
  • Фізична особа, ФОП або юридична особа будь-якої форми власності.

Проте, наша редакція, так би мовити, не є виробником сільгосппродукції, але все ж нам вдалось також зареєструватись. Тобто сервіс відкритий і для тих, хто просто з цікавості бажає поглянути на роботу ДАР.

Єдина вимога: для реєстрації потрібно мати кваліфікований електронний підпис (ред. це може бути електронний ключ від ДПС чи банку) або BankID.

Реєстрація в ДАР: покрокова інструкція

Крок 1. Заходимо на сайт та вибираємо пункт Зареєструватись

Реєстрація в ДАР

Крок 2. Щоб зареєструватись потрібно підтягнути електронний підпис чи Банк ID. Перший ви можете виробити в Державній податковій службі України, чи, простіше, онлайн через додаток вашого банку. Другий варіант передбачає вашу авторизацію через банк, що також відбувається в режимі онлайн.

Крок 3. Далі відбувається авторизація. Після цього ви вносите ваш номер телефону та електронну адресу. На ці два ресурси прийдуть коди, які вам знову ж потрібно ввести на сайт реєстрації. Опісля цієї операції відбудеться вхід до персонального кабінету.

Реєстрація в ДАР

Крок 4. Далі Вам потрібно заповнити дані про ваше господарство: обрати напрямки діяльності, внести дані про земельні ділянки (в деяких випадках ця інформація підтягується автоматично з даних Держгеокадастру), тварини, вирощувані культури тощо. Детальніше про те, як заповнювати власні дані можете прочитати в посібнику.

Крок 5. Окремо слід внести банківські реквізити та паспортні дані для зарахування виплат.

Крок 6. Переходимо до графи «Програми підтримки». На основі введених даних про господарство в розділі «Доступні програми підтримки» з’являться ті конкурси участь в яких ви можете взяти. Окрім цього у графі «Потенційні програми підтримки» ви можете переглянути всі наявні ініціативи.

Реєстрація в ДАР

Про нові можливості ДАР також повідомляє вас в особисті повідомлення в кабінеті. Приходять сповіщення й на електронну пошту.

Читайте також: 5 історій від фермерів про хід жнив соняшнику, або Чи може дощ знищити цьогорічний врожай

Також цікаво, що якщо у вас з’явились труднощі з реєстрацією чи подачею заявок ви можете звернутись у месенджер сторінки ДАР у Facebook. Там обіцяють супровід і надання онлайн-консультацій.

Що зараз пропонує ДАР?

Станом на 12 жовтня на платформі є 3 відкриті програми:

  1. Бюджетна дотація на утримання корів. Програма передбачає виплату 5 300 грн за одну корову господарствам, які утримують не менше 3-ох та не більше 100 корів. Обмеження, щодо виду господарської діяльності чи доходів відсутні.
  2. Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь (1 га). Ця програма передбачає виплату аграріям 3100 грн за 1 га оброблюваних земель, але не більше 372 000 грн для одного отримувача. 
  3. Гуманітарна допомога від ФАО: засоби для зберігання зерна. За цією програмою фермерам пропонують безкоштовно отримати рукава для зберігання зерна місткістю 200 т. Засоби зберігання зерна зможуть отримати агровиробники: юридичні особи та ФОПи, які обробляють землі. Єдина вимога до господарств — це те, що кількість оброблюваних площ має становити від 100 до 10 тис. га.

Як зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик в інтерв’ю Економічній правді, запуск ДАР є вагомим кроком на шляху підготовки України до членства в ЄС. Платформа працює подібно до реєстрів сільгоспвиробників, які існують у всіх країнах-членах ЄС. 

«Фактично це «Дія» для аграріїв – автоматизована електронна система, створена Мінагро за технічної допомоги ЄС для ефективного і прозорого розподілу та адміністрування всіх видів підтримки українських аграріїв», — розповів він. 

З його слів, процедура реєстрації в ДАР проста і потребує кілька хвилин, електронного підпису та електронної пошти. Зареєструватися може будь-який аграрій, навіть той, у господарстві якого лише кілька тварин.

Читайте також: Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

Втім у фермерів свої історії: є як успішні кейси, так і нарікання. Останні пов’язані з тим, що наразі не існує ніяких програм для фермерів-одноосібників чи пайовиків. А вони також є частинкою нашого агровиробництва. Тому з їхнього боку лунають скарги. Проте слід розуміти, що ДАР тільки почав роботу і в майбутньому можливо з’являться програми і для цих категорій.

Фермер Леонід Борейко з Волині утримує понад 30 корів, тому спробував подати заявку на дотацію через ДАР. Розраховує отримати виплати у 143 тис. грн.

«В інтернеті воно підтягнулося, реєстр зробило. У воєнний час, якщо ми отримаємо ті гроші, то це буде дуже добре, будемо дуже здивовані. Зараз все дороге, а отримати 100 і більше тис. грн для села — це великі гроші», — розповів тваринник в інтерв’ю Суспільному


Тож ДАР став ще одним приводом для гордості українців у сфері цифровізації. Прозора платформа дозволяє уникнути бюрократії та паперової тяганини. Все робиться мобільно та швидко. На кінець вересня понад 38 тис. аграріїв зареєструвались на платформі. З них  понад 17 тис. аграріїв подали заявки на участь у програмах підтримки. Решта фермерів слідкують за оновленнями та чекають програм, які б підійшли під їхні параметри господарств.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus