Чи реально оформити землю без хабаря: результати опитування аграріїв про прояви корупції

Чи реально оформити землю без хабаря: результати опитування аграріїв про прояви корупції

21 жовтня 2022 672 0

Цікаво, чи з викоріненням «русского міра» з життя українців зникнуть й інші неприємні звички, як от корупція. Маємо надію, що так. Сподіваємось з перемогою суспільство очиститься від хабарництва.

Але що ж відбувається зараз, після 7 місяців війни? Відповідь на це питання дали експерти USAID Агро. Влітку вони провели другу хвилю масштабного опитування серед представників агросектору з різних регіонів України на тему корупції у сфері земельних відносин. Респондентами стали 754 представники мікро-, малого- та середнього агробізнесу, які вирощують, зернові, олійні, фрукти та овочі, чи виробляють м’ясо та молоко. Детально з опитуванням ви можете ознайомитись за посиланням, а Kurkul.com сьогодні публікує найцікавіші результати дослідження.

18% представників українського агросектору стикались з корупцією в земельних питаннях

За результатами опитування USAID Агро 18% респондентів-аграріїв відповіли, що стикались цьогоріч з корупцією в земельних питаннях. З цієї кількості більшість — це представники малого бізнесу (21%). Якщо ж взяти до уваги вироблену продукцію, то найбільше з хабарництвом мали справу виробники риби та аквакультур (23%), також м’яса та молока (22%). 

Читайте також: Всі можливості для фермерів на одному сайті або Інструкція для фермерів по роботі з ДАР

«В порівнянні з минулорічними результатами, у всіх категоріях вироблених товарів фіксується зниження показника проявів корупції у сфері земельних питань. Окрім категорії виробництва «молоко та м’яса».Вже 2 роки поспіль цей показник залишається стабільним», — про це повідомила експертка агентства Info Sapiens Тетяна Костюченко.

Згідно з опитуванням, 24% фермерів підтвердили прояви корупції в земельних питаннях, з якими їм довелось мати справу у 2021 р. У галузевому зрізі лідерами стали — птахівництво (46%) та бджільництво (43%).

У регіональному вимірі на першому місці Північ України включно з м. Київ (21% респондентів проголосувало «так»). Решта регіонів мають приблизно однакові результати по 16-18%.

Тобто у 2022 р. з десяти фермерів потенційно у двох вимагали хабар за предметом земельних відносин.

35% аграріїв вважає, що корупція у земельних відносинах є поширеною. Більшість респондентів, а саме 37% вважає, що наразі в Україні корупція є досить поширеною. Ще 18% назвали корупцію всеосяжною, 27% — що трапляються окремі випадки корупції, 8% — що її немає та 11% не дали точної відповіді.

Якщо взяти минулорічні результати, то можна побачити, що люди були більш негативно налаштованими. Висновки опитування щодо корупції в земельних відносинах у 2021 р. були наступними: 30% представників агросектору проголосувало за «всеохоплюючу корупцію», 35% — корупція досить поширена, 15% — трапляються випадки корупції, 6% — корупції зовсім не має та 11% — не дали точної відповіді.

«Цей показник можна вважати суб’єктивним, оскільки базується на думках чи досвіді окремих людей. Все ж ми можемо простежити тенденцію, що респонденти помітили зниження проявів корупції в земельних відносинах. Якщо відповідь «поширена та всеохоплююча корупція» минулого року дали ⅔ опитаних, то в цьому році показник знизився до майже половини», — зазначила експертка Info Sapiens.

Читайте також: Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

Наступне питання стосувалось найбільш поширеного виду корупції в земельній сфері. На думку фахівчині, відповіді також носять доволі суб’єктивний характер. До того ж опитані могли обирати кілька варіантів відповідей, які на їхню думку є найдоречнішими. Відтак найбільше респондентів проголосувало за варіант «створення штучних проблем та затягування процедур у часі» (55%). Цю відповідь обрало й більша частина опитаних минулого року.

«За іншими видами ми бачимо невелике зниження. Наприклад, за пунктом «отримання неправомірної винагороди для себе або іншої особи» в цьогорічній хвилі опитування ми бачимо зниження», — пояснила вона.

Держгеокадастр залишається «найпроблемнішою» структурою в земельній сфері 

Найчастіше аграрії в земельній сфері стикались з потребою отримання витягу з земельного кадастру чи проведення нормативно-грошової оцінки земельної ділянки. Щодо цих потреб помічено тенденцію зниження проявів корупції. Також бачимо зміни й в інших питаннях взаємодії з земельними органами чи представниками влади.

Щодо найбільш корумпованих органів, то третина респондентів назвала Держгеокадастр і його підрозділи на місцях. Ще майже третина назвала сільські чи міські ради та ОТГ.

«В порівнянні з попередньою хвилею опитування є певні зміни, хоча для лідерів антирейтингу вони незначні. Певне зниження помічено щодо місцевих державних організацій — з 15% до 12%. У цьому році було включено також варіант військово-цивільних адміністрації, але за нього проголосувало менш як 2%», — розповіла Тетяна Костюченко.

Результати опитування також показали, що наше суспільство стало більш свідоме — 92% з тих хто стикався з корупцією заявляли про це. Серед тих, хто все ж не розповів про порушення, пояснили це тим, що «від нашої скарги нічого не залежить». Хоча на нашу суб’єктивну думку, така позиція є неправильною. Ми змогли власними силами зупинити війська рф, той зупинимо корупцію в земельній сфері.     

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus