Ферма в телефоні та сканер хвороб — чим дивував EuroTier 2022

Ферма в телефоні та сканер хвороб — чим дивував EuroTier 2022

30 листопада 2022 321 0

З 15 по 18 листопада в Ганновері (Німеччина) відбувалась найбільша в Європі виставка присвячена тваринництву — EuroTier 2022. На захід завітало понад 100 тис. відвідувачів з яких 40% з-за кордону. Вони мали змогу ознайомитись з новими технологіями, технікою та обладнанням для тваринництва, першими побачити найкращі породи. Ми також не пропустили цю подію і в сьогоднішньому матеріалі розповімо про те, що вразило найбільше на  EuroTier 2022.

Про переможців EuroTier 2022

Якщо ви будете гуглити «хто виграв EuroTier 2022», то серед запропонованих результатів не знайдете єдиної відповіді. А все тому, що компанія DLG (німецьке сільськогосподарське товариство), яка є організатором виставки, створила кілька різних номінацій. До того ж лояльне журі часто не може вибрати одного єдиного переможця, тому вручає по кілька золотих та срібних медалей. Цьогоріч учасники виставки боролись за призи, як у вже класичних номінаціях, так нових, що запропоновані вперше. Далі ми коротко представимо кожного з золотих медалістів.

Золото в номінації «За інновації від EuroTier 2022» 

  • Камера SoundTalks від Boehringer Ingelheim Vetmedica GmbH, яка фіксує кашель свиней і сигналізує фермеру про вірус. На початковому етапі хвороби тварину можна вилікувати, а не чекати явних симптомів і застосовувати антибіотики.
  • Накладки для доїльних апаратів Stimulor® StressLess, які адаптуються до різних розмірів дійок корів, не травмують їх та забезпечують стабільне доїння корів.

 Накладки для доїльних апаратів Stimulor® StressLess

«Головна ідея наших накладок полягає в тому, що зверху накладка є хвилеподібною. У потрібний момент хвилеподібна гумка пропускає потрібну кількість повітря у накладку, щоб уникнути надмірного вакууму. Тому основа вимені не стискається і не набухає. Таким чином відбувається повне доїння корів. Водночас накладка є м’якою і пристосовується до різного вимені, не травмує його. З нашим виробом фермер, по-перше, збільшить надої, а по-друге, уникне додаткових витрат на ветеринара», — розповіла менеджерка компанії.

Читайте також: Kramp: ми зробили все, щоб спростити доставку запчастин під час війни

  • Робот-прибиральник Active Cleaner від Wasserbauer GmbH, який в реальному часі виявляє кінський гній, автоматично розраховує оптимальний маршрут, оцінює розмір посліду, навантажує та розвантажує гній у відповідне місце. Це не тільки покращує якість повітря на фермі, але й утримує поверхню у чистоті, що додатково призводить до значної економії робочого часу та персоналу.

Золото в номінації «За захист тварин» 

  • Кабіни для корів Dreamstall від CowHouse. Вони обладнані жовтими кулями що дозволяють тваринам рухатись, наприклад лягати та вставати, і не травмуватись. Ця інновація сприяє відтворенню типових для корів способів поведінки а, отже, значно сприяє підвищенню стандартів добробуту тварин.

Егберт Андрінге

«Наша технологія дуже проста і виникає навіть питання: «Чому до цього не додумались раніше?» Все ж ми дбаємо про здоров’я тварин, тому що відома для всіх фермерів ситуація, коли корова, встаючи, пропихає голову між решітки. Наша конструкція убезпечує від цього. Ми покращуємо життя корів, перетворюємо умови їхнього проживання на максимально природні. Тварини дають свою віддачу — молоком чи м’ясом», —  пояснив в ексклюзивному коментарі Kurkul.com засновник компанії Егберт Андрінге.  

До речі, нідерландська компанія CowHouse підтримує Україну. Навіть стенд на EuroTier 2022 був прикрашений нашим прапором. А ще вони надіслали фермерам України вентиляційне обладнання, бокси для корів, а також  матраци для ферм, як гуманітарну допомогу.

Переможці номінації DLG Agrifuture Concept Winner Award (цьогоріч премію вручали вперше):

  • Сучасні свинарники Havito, де свиноматка може народжувати, а поросята залишаються протягом усього періоду вирощування та відгодівлі без переміщення.Концепція розроблена для 21-тижневого циклу від народження до забою, включаючи 5-6-тижневий період годування та 15-тижневу фазу вирощування/відгодівлі.  Свині поділяють загін на зону лежання, зону маніпуляцій та туалетну зону. В останньому відділенні сеча та фекалії зливаються в спеціальний отвір. Також загін для свиней оснащений підігрівом та охолодженням підлоги.
  • Модульні корівники майбутнього від Wilhelm Kristen GmbH. Конструкція сараю спрямована на роботизоване доїння, годівля корів здійснюється через автоматичну годівельну стрічку, для видалення гною доступний скребок або робот. Споруду побудовано таким чином, що кабіни та перегородки для годівлі служать опорами для даху, що спрощує будівництво. Це призводить до зниження витрат та часу на побудову ферми. Загалом система сараю економить витрати на будівництво приблизно на 20-25%, порівняно зі звичайними конструкціями.
  • Робот Lely Exos, який самостійно скошує траву та доставляє її тваринам. Прилад автономно забезпечує щоденний раціон зеленого корму для всього стада. Робот виявляє перешкоди та плавно переміщується всередині та зовні. Завдяки порівняно невеликій вазі машини ґрунт не затоптується і трава швидко відростає. 

Золота медаль номінації Award Energy Decentral:

  • Стандарт перевірки сертифікатів CO2 Verified Carbon Impact від Below2. Проєкт спростив до того складну та тривалу процедуру розрахунку карбонових кредитів. Він базується на автоматизованій системі керування даними, яка робить перевірку та створення сертифікатів-компенсацій CO2 простішими, ефективнішими та на 100% прозорими для всіх зацікавлених сторін. Фактично компанія є проміжним пунктом між фермерами та владою, щоб визначити кількість вуглецевих кредитів. 

Окрім цього було вручено премії «Кращий агроінфлюенсер» та «Жінка в агро». До речі в останній номінації першу премію виграла українська агрономиня Діана Дикун, яка керує некомерційною благодійною організацією Save UA, що підтримує фермерів з деокупованих територій. 

Нагороду замість Діани Дикун отримувала віце-президент АВМ Ганна Лавринюк

Технології та тенденції тваринництва

Зрозуміло, що в епоху діджиталізації компанії розвиватимуть тему спрощення та автоматизації тваринництва. Тому на виставці найбільше відвідувачів зупинялось біля стендів з роботами-пилососами для ферм, автоматичними поїлками та кормороздавачами, індикаторами руху та тепла, автоматизованими системами управління фермами. Не дарма ключовим гаслом EuroTier 2022 стала фраза «Трансформуємо тваринництво».

Читайте також: Аграрний фронт — праця і боротьба українських фермерів 

Кожному напрямку тваринництва, як от ВРХ, свинарству чи птиці було виділено 2-3 павільйони. По тому, що пропонували на виставці, можна було побачити  «те, що найбільше болить» у галузі.  Зокрема, для ВРХ актуальною залишається тема очищення ферм від екскрементів та їхня переробка з метою зниження забруднення навколишнього середовища. Також багато учасників виставки пропонували покращене обладнання для доїння та утримання корів. Тобто фермери тепер хочуть думати не тільки про власні заробітки, а й про комфорт тварин.

Поряд з технологіями не обійшлось і без презентацій нових порід. Для цього в одному з павільйонів було зведено сцену, де дефілювали тварини, а ведучий озвучував їхні характеристики.

В галузі свинарства більшість інновацій спрямовувались на моніторинг стану свиней за допомогою датчиків, які аналізують зображення чи звуки тварини та безконтактно збирають дані про неї. 

Тенденції у сфері птахівництва спрямовані у бік підвищення добробуту тварин та зниження негативного впливу на довкілля. Тут також пропонуються оптимізовані системи з підстилкою, що задовольняють ці вимоги.

Цьогоріч компанія DLG виділила 2 павільйони для нової тематики — EnergyDecentral. Війна в Україні та пов'язана з росією криза енергопостачання в Європі змушує агровиробників думати про виробництво енергії. 

«Попит на децентралізоване енергопостачання з використанням не викопних енергоносіїв опинився цього року у центрі уваги, і не лише для сільськогосподарських підприємств. В павільйонах пропонували інноваційне обладнання для виробництва електроенергії з продуктів тваринництва. І ми бачимо, що до цього був особливий інтерес», — прокоментували організатори виставки. 

Ферма в телефоні

Чимало стендів на виставці було присвячено мобільним додаткам. Це очікувано, оскільки тепер телефон — це девайс, який супроводжує нас всюди. Саме тому провідні компанії працюють над тим, щоб перевести керування фермою у телефон, тобто створюють спеціалізовані мобільні додатки. Зараз ми розкажемо про найцікавіші з тих, що були на EuroTier:

  1. CloudFarm — це мобільний додаток для керування та аналізу виробничих даних свиноферм будь-якого розміру. Додаток економить до 5 годин часу введення даних на поголів’я в 1000 свиноматок.
    «В додатку ви можете контролювати роботу працівників та давати їм завдання в онлайн-режимі, відстежувати стан тварин, розмноження чи продаж, зв’язуватись з ветеринарною службою, порівнювати ефективність ведення бізнесу та фінансову рентабельність. Завантажити додаток можна в будь-якому мобільному маркеті. Водночас ми гарантуємо технічну підтримку та фідбек практично цілодобово», — розповів СЕО міжнародних продажів Henrik Almind
  2. Calf Monitoring System — це система моніторингу та управління здоров’ям телят. На фермі встановлюються датчики, які в мобільний додаток повідомляють про захворювання телят за 3 дні до спалаху симптомів. Таким чином, це допомагає зменшити прогресування важкої хвороби, підтримує здоров’я та підвищує продуктивність телят і добробут тварин у довгостроковій перспективі.
  3. Система контролю видачі рідких мінералів для корів від Terra NutriTECH OPIS. З мобільного телефону ви встановлюєте скільки мінералів видати корові, а контролер автоматично вносить необхідну кількість в систему водопостачання. За підрахунками компанії, використовуючи систему та спеціальні комплексні мінерали, ірландський фермер економить понад €14 тис. на рік на стаді 200 корів.
  4. TopFarmplan — додаток на телефон, який можна купити в звичайному Apple Store чи Google Market. Сервіс замінює асистента фермера, оскільки туди можна внести: завдання, документи, рахунки на оплату, дані про ціни на добрива, індекси поля чи інші замітки.

Тож цьогорічний EuroТier не був таким грандіозним за кількістю учасників. Коронокриза змусила деякі компанії «затягнути пояси». Втім кожен, хто відвідав виставку, знайшов щось для себе.  Як зауважили організатори заходу — тваринництво змінюється, а разом з ним міняється й формат товарів на EuroТier. Наприклад, якщо раніше були стенди присвячені ветмедицині, а саме антибіотикам, то зараз ти такого не знайдеш, оскільки це те, що «не в моді» у фермерів. І кожна виставка дає чітко зрозуміти, куди далі рухається світове тваринництво. Очікувано, що наступна виставка, яка відбудеться 12-15 листопада 2024 р., дозволить нам і далі розвивати тваринництво, екотенденції та робототехнології.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus