Реклама
Каховська трагедія — 10 кроків відновлення господарства

Каховська трагедія — 10 кроків відновлення господарства

14 червня 2023 206 0

Внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено не тільки приватні житлові будинки, а й підприємства, левову частку яких склали саме представники агробізнесу. Це поля, сади, ферми, теплиці, елеватори, склади, переробні підприємства тощо. Багато хто має збитки не через затоплення, а від втрати зрошення, виїзд працівників, вихід з ладу обладнання, руйнування інфраструктури. 

Звісно, зоною лиха стала не тільки Херсонщина. На всій підконтрольній Україні території аграрії зазнавали збитків та руйнувань від обстрілів, окупації та її наслідків. Сьогодні ми розповімо фермерам, що думають над відновленням роботи, алгоритм дій, який допоможе стати на ноги чи прийняти рішення про зміну діяльності після лиха. 

Крок 1. Проведіть огляд

Здійсніть огляд господарства. Огляньте сільгосптехніку, приміщення, склади зі збіжжям, сушарки, устаткування для виробництва кормів, ферми. Проведіть ревізію полів та всіх територій, якими розпоряджаєтесь. Ви можете провести ревізію самостійно, з власними спеціалістами, чи запросити представників сервісних центрів, страхових компаній, місцевої влади.

Читайте також: Осетри з «Азовсталі» — як рибне господарство воює за виживання на Вінниччині

Крок 2. Складіть перелік втраченого

Задокументуйте техніку, матеріали та ресурси, які втрачено. Окремо, виділіть те, що підлягає ремонту та що вдалось врятувати. Оцінка майна і документування важливі для того, щоб претендувати на відшкодування, коли воно стане можливим.

Затоплення поля

Крок 3. Ремонт

Підрахуйте кошти, які ви можете витрати на ремонт. З пошкодженого обладнання виберіть те, що для вас у пріоритеті та відремонтуйте цю техніку. Залучайте сервісні компанії та страхових агентів, які можуть допомогти частково зменшити витрати і якось компенсувати збитки.

Крок 4. Релокація

Проведіть реалістичну оцінку з варіантом переміщення устаткування, продукції чи техніки з зони підтоплення. Не гайте часу, оскільки попит на перевезення з регіону буде шаленим. Якщо йдеться про тварин, то також подумайте про їхнє переміщення. Але в цій ситуації порахуйте чи кошти витрачені на перевезення того вартуватимуть. Іноді, перенесення ферми чи цеху в інший населений пункт може бути кращим виходом, ніж намагатись відновити виробництво на старому місці. Якщо все ж рішення про релокацію прийнято, то обовʼязково повідомте про це працівників.

Сільськогосподарське підприємство півдня

Крок 5. Комунікація з клієнтами

Якщо ви мали виконувати певні зобовʼязання перед клієнтами, але через катастрофу їх втілити нереально, то обовʼязково попередьте про це покупців і партнерів. Якщо можливо, то запропонуйте альтернативні варіанти або часткове виконання домовленостей. Намагайтесь уникнути невдоволення клієнтів та ігнорування їх інтересів. 

Крок 6. План «Б» для постачальників

Комунікуйте з постачальниками обладнання, ЗЗР, насіння чи інших складових вашого бізнесу. Дізнайтесь, чи вціліли їхні склади, виробництва, чи зможуть вони доставити ваше замовлення. Якщо ні, то підшукайте альтернативу або подумайте над тим, як зміниться ваше виробництво без цих ресурсів.

Крок 7. Залучіться підтримкою

Зрозуміло, що більшість процесів потрібно контролювати самостійно, але все ж не бійтесь розповідати про проблеми. Ми, українці, звикли допомагати один одному. Тому, якщо є гостра проблема в чомусь звертайтесь за допомогою до друзів, колег, партнерів, у соцмережі чи профільні асоціації. 

Рослина у сухій землі

Крок 8. Диверсифікація

Погляньте на свій бізнес по-новому. Можливо ви зможете знайти нові напрямки роботи, освоїти виробництво нових видів продукції, заробляти через надання послуг і таке інше. Наведемо, вам кейс від ТОВ «НВП «Агро-Ритм», які у кризовому 2022 р. вирішили диверсифікувати виробництво і додати нові напрямки роботи, для того, щоб компенсувати втрати на ціні зерна. 

Крок 9. Слідкуйте за новинами

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Кабмін створює реєстр постраждалих для виплати компенсацій. Наразі йдеться про створення реєстру постраждалих громад, аби розуміти потреби кожного та мати основну для виділення коштів та компенсацій.

Читайте також: Що чекає Південь України після руйнування Каховського водосховища

Крок 10. Менеджмент

Керівник господарства чи підприємства найбільше зацікавлений у його збереженні, має найповнішу картину ситуації та стратегічне бачення. Тому делегуйте зобовʼязання, але контролюйте всі процеси самостійно і беріть максимально можливу участь в ревізії та відновленні господарства.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus