Реклама

Фермери купували нову техніку щороку, а зараз — все частіше вживану — Андрій Томчук

29 вересня 2023 1212 0

Андрій Томчук, засновник компанії «Пак-Трейд»

Уявіть собі жнива кукурудзи: комбайн гуркотить на полі, загорілий комбайнер з кабіни уважно слідкує за процесом, агроном очікує результати врожайності. І тут ця польова симфонія зупиняється — зламалась жатка. «Де взяти нову чи відремонтувати зламану деталь? Який буде простій на жнивах?» — у керівника господарства багато питань.

Про те, як витрачати менше коштів і часу на подолання труднощів під час таких форс-мажорів у період жнив, Kurkul.com поговорив з компанією «Пак-Трейд». Про тенденції на ринку сільгосптехніки та напрямки роботи розповів засновник компанії Андрій Томчук.

Від санчат з заводу «Антонов» до телескопічних навантажувачів

Компанія «Пак-Трейд» створена у 2004 році. Як зізнається її засновник Андрій Томчук, спершу зробили офіс, а потім вже думали, чим займатися.

В офісі компанії «Пак-Трейд»

«Смішно згадувати, але ми починали з того, що купували наждачний папір і на заводі "Антонов" міняли його на санки та карнизи. Далі ми почали виробляти красиві вʼязки дров для мангалів і камінів під назвою "Дровенята". Для них знадобилось упакування. Ми зрозуміли, що в Житомирі його не купиш. Буквально за 3 місяці ми перестали займатися дровами та почали активно розвивати бізнес упакування», — пригадує він.

Так, у 2006 році підприємець купив перемотувальну машину для стретч-плівки. Компанія імпортувала з Польщі, Італії та Малайзії великі рулони плівки, які перемотувала у маленькі. У 2008-2010 роках «Пак-Трейд» покривала 90% ринку України й продавала щомісяця 600 тонн плівки кожного виду.

«Цей бізнес працює і сьогодні. Ми створюємо плівку для "Фрекен БОК" та інших відомих брендів. Але основа цього напрямку — це технічна стретч-плівка для обмотування піддонів. Проте цей бізнес дуже нестабільний і низькомаржинальний: заробіток — $0,05-0,10/м. Тому паралельно почали займатись скотчем та стрепінгом», — розповідає Андрій Томчук.  

Пакувальне обладнання «Пак-Трейд»

У 2010 році компанія активно почала просувати пакувальне обладнання і досі ним займається. До того ж «Пак-Трейд» стала ексклюзивним представником компанії ROBOPAC в Україні, італійського виробника палетайзерів (поясн. обладнання для автоматичного обмотування піддонів). У тому ж році підприємство почало продавати техніку.

«Ми зайнялись благоустроєм території. Для цього потрібен був телескопічний навантажувач. Ми його привезли для будівельних робіт, а через якийсь час виставили в Інтернеті на продаж. Одразу приїхали два клієнти й розіграли аукціон за нього. Ми побачили попит і стали розвивати цей напрям. З того часу ми продали понад 2 000 телескопічних навантажувачів JCB та Manitou», — зазначив керівник компанії.

Він зізнається, що попит на навантажувачі був шаленим. Усвідомлюючи той факт, що до будь-якого навантажувача потрібен ківш або інший навісний робочий елемент, у 2015 році «Пак-Трейд» відкриває власний завод з виготовлення навісного обладнання для навантажувачів «А.ТОМ». Зараз в асортименті близько 500 виробів. Тут виготовляються як стандартні, так і спецзамовлення. Продукцію «А.ТОМ» продають в Україні та експортують у Норвегію, Польщу, Латвію, Литву, Молдову, Грузію, Казахстан, Чорногорію, Монголію, Великобританію та інші країни.

Виробництво «А.ТОМ»

«З часом виробництво розширилось, і нині ми виготовляємо вже не лише компоненти для навантажувачів, але й робимо техніку для заготівлі кормів та навісне обладнання для важкої спецтехніки. Важко розповісти про все, тому що асортимент великий, і краще з ним ознайомитися на сайті», — додав Андрій Томчук.

Асортимент сільськогосподарської техніки на «Пак-Трейд»   

З продавця пакувального обладнання та пакувальних матеріалів компанія виросла до багатопрофільного виробника техніки. Відтак сьогодні у «Пак-Трейд» фермери можуть купити:

  • нову техніку, а саме навантажувачі, трактори, комбайни, обприскувачі, косарки та багато іншого;
  • вживану техніку з гарантією;

«Ми, напевно, одні з небагатьох на ринку, хто дає гарантію на вживану техніку», — прокоментував Андрій Томчук.  

  • навісне та причіпне обладнання до навантажувачів та тракторів;
  • «зелену» техніку — косарки, мульчери та ін.;
  • техніку для зберігання зерна в рукавах;
  • деталі з можливим виробництвом під замовлення;
  • шпагат та сітку JUTA (компанія невдовзі стане ексклюзивним імпортером цієї продукції);
  • мастильні матеріали NILS, Millers Oils, які більшість відомих європейських брендів продає під власними брендами;
  • техніку для будівництва доріг та кар'єрну техніку;
  • обладнання для переробки органічних відходів.

На запитання «У чому ваші переваги над конкурентами?» засновник компанії відповів: «Ми передбачили все і надаємо всі можливі послуги для клієнтів».    

«По-перше, у нас є власний сервіс, а також підмінний фонд. Якщо з технікою неполадки, то ми маємо де і чим її полагодити або просто замінити. Друге — ми маємо величезний склад запчастин, що дозволяє швидко розв'язувати проблеми. По-третє, ми фахівці в техніці й займаємось нею понад 13 років», — перерахував власник компанії.

Робота на підприємстві «Пак-Трейд»

Компанія «Пак-Трейд» реалізує техніку під виплати у власній фінансовій компанії. Її ціль —  допомогти клієнтам, в яких не вистачає коштів, придбати техніку в лізинг або в кредит.

Через зниження прибутків фермери почали орендувати техніку

«Прибутки фермерів знизились. Ми бачимо, що якщо раніше аграрії намагались щороку оновлювати кілька позицій автопарку, то зараз не можуть цього собі дозволити. Тому ремонтують стару техніку або звертаються до підрядників. Ми ж пропонуємо їм придбати вживану техніку або орендувати», — поділився Андрій Томчук.

Щодо техніки, яка була в ужитку, то, як розповідає підприємець, у багатьох випадках більшість клієнтів не вірять, що нею користувались. Тому в компанії її називають вживано-відновленою. Асортимент поповнюють машинами з-за кордону.

«Уживану техніку ми купуємо переважно у Великобританії, бо там і якість найкраща, і ціна приваблива. Наші партнери пропонують позиції, які можуть продати, а ми вибираємо зі списку, що купити. Ми не купуємо все підряд, а тільки те, що популярне і в хорошому стані. Крім стандартної сільгосптехніки, у нас є досвід імпорту негабаритних товарів, як от портових кранів чи палебійних установок для будівництва причалів», — зазначив підприємець.

Техніка

З його слів, наразі серед фермерів стабільним залишається попит на телескопічні навантажувачі та ковші для них. На популярні позиції чекати не потрібно — вони завжди є на складах компанії, а специфічні замовлення можна отримати у строк від 2 тижнів до місяця. Також у «Пак-Трейд» є послуга страхування вживаної техніки: за 10% від вартості надається гарантія на рік та сервіс без обмежень.

За словами Андрія Томчука, найбільший попит така техніка має у «середніх» фермерів, оскільки великі агрохолдинги мають змогу купити нову.

Читайте також: Олександр Крамар: Нам не потрібні роки, щоб наздогнати Європу

Орендують техніку всі представники агросектору — і невеликі фермери з господарствами до 1000 га, і агрохолдинги, і трейдери. Наприклад, «Пак-Трейд» надає послуги оренди обладнання для навантаження зерна в морських портах, обладнання для корчування, техніку для роботи на заліснених територіях та посівну техніку.

Сільгосптехніка

«Орендувати можна посівні установки, техніку для жнив, трактори, навантажувачі та багато іншого. Працює ця послуга для всіх регіонів. Просто фермеру слід порахувати, чи вигідно буде платити за її доставку. Хоча ми працювали й на Закарпатті, й за 60 км від кордону з країною-агресором», — зазначив Андрій Томчук.

Єдиний виробник обладнання для компостування

Найновіший напрям, який розвиває «Пак-Трейд», — це обладнання для роботи з органічними добривами. Компанія стала єдиним виробником спеціалізованого обладнання для виробництва компосту в Україні. Андрій Томчук розповідає, що хімічні мінеральні добрива зараз коштують дорого, і люди почали повертатись до органіки.

Органічні відходи ферми тепер здебільшого утилізуються, а за допомогою спеціалізованої техніки перетворюються на цінні органічні добрива, багаті на вміст поживних речовин в доступній для рослини формі. Одна із багатьох переваг компосту полягає в тому, що він допомагає акумулювати та зберегти вологу у ґрунті, що в посушливі роки рятує врожай від висихання.

«Якщо колись для ферм гній був виключно проблемою, то зараз є фермери, які купують його, щоб перетворити на компост і завдяки йому підвищити врожайність. Тому ми докладаємо максимум зусиль для розвитку напрямку вироблення органічних добрив та внесення їх у ґрунт. А саме випускаємо та застосовуємо різні моделі аераторів компосту під техніку різної потужності, а також мобільні комплекси для викачування та внесення рідких органічних добрив», —  розповідає власник компанії.

Техніка виробництва заводу «А.ТОМ»

Серед успішних кейсів застосування шлангових систем — компанія ֿ«Агротрейд», на поля якої спеціалісти «Пак-Трейд» вносили рідкий свинячий гній. Також встановлено власний рекорд — для агрохолдингу «МХП» надавали послуги по внесенню органічних добрив. У цьому випадку вносили дігестат (органічні відходи з біогазового заводу, що є високоякісним органічним добривом) на відстань 20 км від біогазового заводу до полів.

«Обладнання для внесення органічних добрив коштує 300 000 €. Фермерам, які працюють з невеликими обʼємами на рік, немає сенсу його купувати, а краще — орендувати. У нас на цю хвилину працює 12 мобільних бригад для надання послуг», — додав Андрій Томчук.

При оренді техніки для викачування чи перевезення органічних добрив компанія велику увагу приділяє дотриманню правил біобезпеки та санітарних норм. Насамперед чергують ферми різного напрямку: спершу викачують добрива на свинофермах, далі на ВРХ чи «пташниках», але ніколи не їдуть на дві свиноферми підряд

Читайте також: Жнива 2023: врожайність озимих, ціни на зерно та хід збирання

«Ми дбаємо про біобезпеку. На свинофермах у різних регіонах час від часу бувають спалахи АЧС. По-перше, ми не їздимо в ті компанії, де були зафіксовані ці випадки. Але щоб додатково підстрахуватись, чергуємо напрямки тваринництва. Наприклад, свині-корови-біогаз-птахи-свині», — додав він.

«Мали 3 "прильоти": зруйновано приміщення, техніку, поранений працівник»   

За понад півтора року війни на територію підприємства у Житомирі було 3 "прильоти".

«Збили ракету, і вона впала нам на територію. Добре, що це було о 1:30 ночі. На роботі був тільки один охоронець, і він був поранений уламком. Частинки цієї ракети ми ще й сьогодні збираємо. Тому тепер, як тільки тривога, за 30 секунд на території ви не знайдете нікого», — поділився підприємець.

У роздягальні та туалеті вікна вибивало тричі за минулий рік. Під час одного прильоту на території було знищено 2 будівлі, пошкоджено чимало техніки. Власник підрахував, що через ракетний терор втратив близько 50 млн грн.

Подвр’я компанії «Пак-Трейд»

«Стояли якраз жатки від комбайна Claas, то вони знищені під нуль. Зруйнована майстерня і все, що було всередині. Від ударної хвилі постраждала й інша техніка», —  зазначив він.

Однак компанія продовжує працювати, хоча за час війни продажі техніки суттєво зменшились. Але «Пак-Трейд» підтримує економіку країни та допомагає ЗСУ наближати Україну до нашої Перемоги.

З початком великої війни близько 30 працівників «Пак-Трейд» було мобілізовано. Компанія кожному з них чимось допомогла — кому тепловізором, кому спорядженням чи навіть пікапом. Щодо останнього, то сервісний відділ постійно допомагає в ремонті автомобілів військових.

Але і про цивільне життя ніхто не забуває. Так, наприклад, під опікою компанії вже багато років знаходиться футбольна команда «Пак-Трейд» з рідного села Андрія Томчука — Висока Піч у Житомирському районі. Як він зазначає, для когось футбол — це бізнес, а він його підтримує, щоб в селі у дітей були умови та можливості для заняття спортом. Наразі команда займає провідні позиції у Першій лізі Чемпіонату Житомирської області з футболу. Також «Пак-Трейд» допомагає талановитим дітям з Житомира брати участь у різних конкурсах та змаганнях.

«Ми не будемо зупинятись, бо маємо ще багато планів втілити в життя. Підтримуємо наших військових, нашу молодь, працівників і разом чекаємо на Перемогу», — підсумував власник компанії.  

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus