Реклама

Дисковий чи пружинний — який культиватор кращий для вашого господарства?

27 травня 2024 1355 0

З оранкою чи без, але культивація є невіддільною частиною багатьох процесів на полі. Культиватори стали одними з найважливіших агрегатів, які використовуються для підготовки ґрунту до посіву. Напевно найбільше поширені в господарствах пружинні та дискові культиватори. Сьогодні ми розбираємось, який тип краще підходить для конкретних операцій та для потреб вашого господарства. І зробимо це на прикладі дискового культиватора Carrier та пружинного NZ Aggressive від компанії Väderstad.

Принципи роботи дискового та пружинного культиватора

Пружинний культиватор оснащений кількома рядами пружинних стійок, які внаслідок своєї форми та пружності здатні гасити удари та вібрації, що виникають під час роботи культиватора. Під час руху культиватора вони забезпечують рівномірний обробіток та приведення робочих органів у відповідне положення навіть на ґрунтах з високою щільністю та наявністю грудок. Принцип роботи пружинного культиватора дозволяє зберігати більшу частину ґрунтової структури порівняно з іншими типами культиваторів, оскільки розпушення ґрунту відбувається без обертання пласта землі.

Володимир Свинаренко, менеджер з продажу техніки Väderstad у Харківській, Полтавській та Луганській областях

«Пружини добре працюють на різних типах ґрунтів, за різної вологості, пізно восени чи навесні. При цьому особливість його будови дозволяє уникнути ерозії ґрунту. В лінійці агрегатів Väderstad, пружинні культиватори представлені сімейством NZ Aggressive. Якщо поглянути, то в базовій комплектації цей культиватор складається з вирівнювальних планок CrossBoard, що вирівнює ґрунт, як бульдозер, 5 чи 6 рядів лап, штригельної борони та коточка. Також можна опціонально обладнати культиватор одно- чи дворядною штригельною бороною, чи котком, який буде додатково подрібнювати грудку», —  розповідає Володимир Свинаренко, менеджер з продажу техніки Väderstad у Харківській, Полтавській та Луганській областях.

На відміну від попереднього типу знарядь, робочими органами дискового культиватора, як зрозуміло з назви, є диски різних конфігурацій та для різної глибини обробітку. Ці диски обертаються довкола своєї осі, прорізаючи та розпушуючи ґрунт на своєму шляху. Основна перевага дискового культиватора полягає в його здатності працювати на глибших шарах ґрунту, порівняно з пружинними моделями та подрібнювати стебла та рештки грубостебельних культур. Він також ефективний у розпушуванні важкого ґрунту та в посушливих умовах.

Дискові культиватори в компанії Väderstad представляє лінійка Carrier. У базовій комплектації дискового культиватора Carrier є два ряди дисків і металевий коток. Додатково можна ще поставити ножового котка CrossCutter чи штригельну борону. Котки на агрегаті опціонально можуть бути металеві або гумові. Представник компанії пояснює, що агрегат працює по типу важкого лущильника, ефективно виконує подрібнення поживних решток і якісно готує посівне ложе.

«Якщо порівнювати ці два культиватори, то NZ Aggressive — це весняний культиватор, а от дисковий культиватор Carrier більш універсальний — він може працювати навесні, але здебільшого підходить для підготовки ґрунту під посів озимих культур, відразу після комбайна, осіннього обробітку ґрунту чи стебел соняшнику», — додав Володимир Свинаренко.

Як обрати культиватор?

Фахівець наголошує, що якщо все ж ми говоримо про підбір культиватора для господарства, то тут краще зважати не на будову агрегату, а підбирати їх саме під характеристики господарства. Зокрема, важливо звернути увагу на:

● Технологію обробітку ґрунту, яку використовує господарство

Володимир Свинаренко пояснює, якщо господарство використовує мінімальну технологію, в такому разі краще обрати модель дискового агрегату по типу Carrier.  Якщо все ж технологія класична з оранкою, то краще, щоб у господарства були обидва агрегати: дисковий, який підготує посівне ложе після зібраного врожаю за один прохід, та пружинний, який працює після оранки з весни.

● Тип ґрунту

Фактично, як дискові, так і пружинні культиватори підходять під всі види ґрунтів. Єдине, фахівець наголошує, що варто звернути увагу на котки агрегату . Оскільки комплектація з металевим катком не підходить для супіщаних і легких ґрунтів. Якщо в господарстві такі ґрунти, то вже ж краще обрати моделі з гумовим котком.

Читайте також: Як правильно обрати сівалку — часті питання, критерії вибору, окупність

«Наприклад на Сході та Півдні України переважають важкі ґрунти. А ось на Поліссі та в центральних регіонах часто зустрічаються піщані та супіщані ґрунти. Тому тут потрібно підбирати культиватор відповідно до зембанку господарства. Якщо в господарстві, наприклад і піщані ґрунти, і чорноземи, то тут я б рекомендував пружинний NZ Aggressive за умови, що обробіток буде виконуватись по стиглому ґрунту», — зазначив представник компанії.

● Агрегатування

При виборі культиватора варто зважати на техніку, з якою буде агрегатуватись культиватор. Нелогічно купувати трактор суто під культиватор. Тому варто зважати чи вистачить потужності вашого трактора для агрегатів. Наприклад, для дискового культиватора Carrier можна підібрати трактор починаючи від 130 до 500 кінських сил. Пружинному NZ Aggressive, залежно від ширини, підходять трактори потужністю від 150 до 350 кінських сил.

● Глибина та робоча ширина

Пружинний NZ Aggressive максимально працює на глибину до 10 см, класичний Carrier — до 12 см, а от модифікований Carrier XL — до 16 см. Щодо робочої ширини, то вона залежить від моделі. Наприклад NZ Aggressive може мати ширину від 5 до 10 м, а Carrier — від 3 до 12,2 м.

● Споживання пального

Одним з важливих факторів, які впливають на вибір культиватора є споживання пального. На цю характеристику впливає багато нюансів, починаючи зі схилів на полях і закінчуючи погодними умовами. Якщо взяти до прикладу лінійку Väderstad, то в середньому пружинний культиватор споживає 5,5-6 л, а класичний Carrier — 3,5-5 л.

● Ремонтопридатність

Важливим моментом є зношуваність агрегату. Володимир Свинаренко зазначає, що пружинний агрегат NZ Aggressive є більш ремонтопридатним, оскільки в конструкції агрегату відсутні підшипникові вузли. На відміну від нього, в будові Carrier є стійка і ступиця, відповідно там є підшипниковий вузол, який може вийти з ладу.

Переваги пружинного культиватора на прикладі NZ Aggressive

Якщо ми детально розглянемо пружинний культиватор NZ Aggressive, то його перевагами є висока продуктивність на стабільній робочій глибині, навіть за умови підвищеної вологості ґрунту. Також до переваг належать:

● Контроль глибини. Культиватор обладнаний системою ControlFunction, яка при роботі регулює робочу глибину відповідно до ґрунту. Тобто, якщо на одному масиві присутні різні типи ґрунтів, то глибина роботи культиватора буде залишатись стабільною, відповідно до налаштування.

Пружинний культиватор Väderstad NZ Aggressive у роботі

 Економія пального. Пружинні стійки лап культиватора дозволяють вирівняти поверхню за меншої кількості проходів по полю та забезпечити оптимальні умови для висіву різних культур. Менша кількість проходів гарантує менші витрати пального для господарства.

Читайте також: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю

● Подрібнення грудок. Ніж SingleKnife, встановлений на вирівнювальних планках CrossBoard, розбиває грудки та бореться з ґрунтовою кіркою. Це дуже корисно під час роботи за важких умов та після оранки.

 Підрізання бурʼянів. Оснащення лап наконечниками у вигляді гусячих лапок, здійснює повне підрізання бур’янів і в результаті вони залишаються сохнути на поверхні.

● Універсальність. 7-метровий культиватор NZ Aggressive можна розширити до 8-метрової версії, а 9-метровий — до 10-метрової.

«Це дуже надійний культиватор, який буде працювати при будь-яких умовах. Він легко та плавно транспортується завдяки надійній підвісці на колесах. Також його можна обладнати заднім  причіпним дишлом, до якого можна прикріплювати коток Rollex або Rexius для прикочування ґрунту і зробити обробіток ще більш інтенсивним», — зазначає Володимир Свинаренко.

Пружинний культиватор Väderstad NZ Aggressive

Універсальність та швидкість дискового культиватора Carrier

Своєю чергою лінійка культиваторів Carrier гарантує високу швидкість обробітку, при цьому може виконувати різні завдання, як от лущення стерні з ефективним подрібненням та розподілом рослинних решток чи формування оптимального посівного ложа.

«Сімейство дискових культиваторів Carrier вирізняється багатофункціональністю. Аграрій може обрати собі певну комплектацію і відповідно від неї культиватор зможе обробляти стерню, вирівнювати ґрунт, готувати насіннєве ложе та навіть боротися зі шкідниками», — розповів менеджер.

Додаткові переваги культиваторів Carrier:

● Великий діапазон глибини. Залежно від дисків, глибина обробітку може варіюватись від 2 см до 16 см.

● Конструкція. Диски в культиватора конічної форми. Кожен диск кріпиться до власної стійки, яка має гумові амортизатори. Це дозволяє краще обробляти рельєф поля та кришити ґрунт чи подрібнювати пожнивні рештки.

Культиватор Väderstad Carrier

● Обробіток в умовах горбистої місцевості. Диски мають Х-подібне розміщення, тому агрегат рухається чіткою прямолінійною траєкторією позаду трактора, що є дуже важливим у випадку застосування GPS-контролю. Крім того, це дає великі переваги на горбистій місцевості.

● Вага агрегату. Дисковий культиватор зроблений із високоякісної шведської сталі. Вага агрегату створює необхідне притискне зусилля на кожен диск, що сприяє кращому проникненню та підтримує сталу робочу глибину, навіть у складних умовах, навіть при низькій вологості ґрунту.

● Боротьба з бурʼянами. Диски перерізають корені бурʼянів вже під час першого проходу. Щоб забезпечити оптимальне підрізання, а разом із тим і рівномірний обробіток ґрунту, передній ряд дисків можна легко відрегулювати відносно заднього в поперечному напрямку за допомогою діагональної тяги.

Чи варто купувати обидва види культиваторів?

Як зазначає Володимир Свинаренко варто індивідуально підбирати варіанти. Оскільки, якщо ми говоримо про невелике господарство, яке оптимізує свої витрати, намагається працювати по мінімальній технології обробітку ґрунту, економити пальне, кадри, то тут намагаються підбирати більш універсальні агрегати й ту технологію, яка менше потребує проходів і участі людської праці. В такому випадку їм варто обирати дисковий культиватор Carrier.

Якщо це більше господарство, де є оранка і потрібно з осені працювати, а навесні культивувати за більш підвищеної вологості ґрунту, то варто все ж обирати пружинний культиватор NZ Aggressive.

Культиватор Väderstad NZ Aggressive

«Також треба враховувати й решту факторів. Наприклад, якщо господарство орієнтується на вирощуванні кукурудзи, де після збирання культури залишається грубе стебло, то тоді краще використовувати Carrier з великим диском та вирізами, щоб легко перебити залишки та змішати з ґрунтом», —  пояснює фахівець.

Також він додав, що на ринку побутує думка, що техніка Väderstad дорога. Але за співвідношенням ціни та робочої ширини культиватора, агрегат займає золоту середину на ринку, тому підходить під будь-який формат господарства.

«Є багато агрегатів з маленькою робочою шириною і в принципі вони підходять під трактори навіть китайського виробництва. Тобто це такий економваріант, який буде продуктивно працювати, при цьому їхня вартість середня на ринку.  У нас є Carrier з робочою шириною 3-3,5 м, які недорогі, порівнюючи з ринком. Аналогічно стосується не тільки культиваторів, а й сівалок, де є триметрові зернові сівалки Rapid», — зазначає Володимир Свинаренко.

Щоб культиватор працював довго, потрібен догляд

Загалом надійний культиватор працює без поломок. Але, як і кожен агрегат, він має елементи, які потребують змащування та догляду. Тому представник компанії, вважає, що кожна зміна, яка заступає в роботу, повинна глянути на агрегат. Зокрема, якщо це дисковий Carrier, то потрібно час від часу змащувати вузли, де є тавотниці. Рекомендується проводити змащування раз у зміну або раз на 100-150 га.

«Якщо агрегат, як от NZ Aggressive  обладнаний котком, то варто насамперед слідкувати за підтягуванням болтів і гайок на котку та інших вузлах. Оскільки бувають випадки, коли бригада виходить на зміну, почали працювати, а половина лап загубилась, через те, що не прослідкували за станом агрегату», —  розповідає Володимир Свинаренко.

Фактично весь сервіс і догляд за культиватором може здійснювати механізатор господарства. Але також у клієнтів є опція, звернень в сервісну службу або до дилера відповідального по регіону, який також зможе розв'язати проблеми. Представник компанії, розповідає, що сервіс працює у всіх регіонах.

Дисковий культиватор Väderstad Carrier 650

«Наприклад, ми покриваємо весь східний регіон. І попри негативні прогнози та настрій посівна триває і тут, на Сумщині, і у Купʼянському районі та у Вовчанську. Щодня до нас дзвонять за консультаціями фермери, розповідають, що проводять посівну, хоча обстріли та прильоти ніхто не скасовував. При цьому ми стараємось забезпечити всіх потрібною технікою, запчастинами, і за 1-2 дні можемо доставити потрібну модель аграріям регіону», — додав він.

Тож, обидва типи культиваторів, як дисковий, так і пружинний, мають свої переваги та слабкі сторони, і вибір між ними залежить від конкретних потреб та умов вашого господарства. Дисковий культиватор може бути ефективним для швидкої та глибокого обробітку стерні, грубостебельних культур, тоді як пружинний зручніший для весняної підготовки посівного ложа та в умовах підвищеної вологості, ідеального вирівнювання поверхні. Важливо врахувати всі аспекти перед вибором інструменту, щоб забезпечити оптимальні умови для вирощування високоякісних культур та максимізації врожаю.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus