АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: що показали посіви КОНВІЗО® СМАРТ у господарствах Камаз Агро та Агро ЛВ Лімітед

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 26 жовтня 2018 221 0

Надворі жовтень, а отже, у господарствах по всій Україні активно збирають урожай цукрових буряків. До речі, цього року його прогнозують ледь не рекордним: у більшості регіонів умови сприяли розвитку культури та утворенню великих коренеплодів. Тож 10 жовтня ми у рамках АгроПолігону «КВС-УКРАЇНА» вирушили до господарств «Камаз Агро» і «Агро ЛВ Лімітед», щоб побачити, яких результатів вдалося досягти, застосовуючи технологію КОНВІЗО® СМАРТ.

Це вже другий наш візит у господарства на Рівненщині та Львівщині. Минулого разу ми відвідували бурякові поля у червні і тоді мали змогу помилуватися рівненькими зеленими сходами буряків. Чи виправдали ті сході надії підприємств та яким буде урожай, вирощений за новітньою технологією, презентованою лише рік тому?

Посіви цукрового буряку

Перспективна технологія на полях «Камаз Агро»

У господарстві «Камаз Агро», що працює у Млинівському районі Рівненської області, із системою КОНВІЗО® СМАРТ ознайомились ще торік на власних демо-ділянках. А, отримавши чудові результати, вирішили впровадити систему і в польове виробництво.

Читати за темою: АгроПолігон: Вирощування цукрових буряків за системою КОНВІЗО® СМАРТ у Камаз-Агро на Рівненщині

У ТОВ «Камаз Агро», окрім цукрових буряків, вирощують зернові, сою, кукурудзу на зерно та силос. Із компанією «КВС УКРАЇНА» тут співпрацюють уже давно — біля 15 років, і фактично за останні 8 років цукровий буряк тут сіють селекції KWS.

«У цьому господарстві люблять науку та використовують новітні розробки. Минулого року на демо-ділянці КОНВІЗО® СМАРТ площею 9 га вони досягли високих результатів — біля 95 т/га урожаю та повністю чисте поле від бур’янів. Раніше тут була велика проблема — падалиця цукрового буряку, й технологія КОНВІЗО® СМАРТ показала свою ефективність у боротьбі з нею», — розповідає регіональний директор «КВС УКРАЇНА» в Західному регіоні Петро Кутя.

Микола Кошіль, директор агрофірми «КамазАгро» та Петро Кутя, регіональний директор «КВС УКРАЇНА» в Західному регіоні

Цьогоріч у «Камаз Агро» під буряки системи КОНВІЗО® СМАРТ виділено 106 га на трьох ділянках (гібриди Джоконда КВС, Каледонія КВС та три номерні), і вже є плани на наступний рік збільшити посівні площі буряків за цією технологією. У зв’язку з тим, що весни як такої у цьому сезоні фактично не було, катастрофічна нестача вологи внесла свої корективи в результати на полях. Так, на ділянках, де сівбу проводили 12 квітня, отримали рівні сходи буряка, а ось уже на ділянці, де посіяли 13 квітня, отримали строкатість сходів. Через посуху гірше спрацювала і ґрунтова складова Конвізо 1, — на полі подекуди можна помітити лободу.

Цукровий буряк

Ситуацію на полі прокоментував Петро Кутя, регіональний директор «КВС УКРАЇНА» в Західному регіоні: «При вирощуванні пропущено оптимальний час внесення гербіциду. І як це парадоксально не прозвучить, тут злий жарт зіграв минулорічний досвід – минулого року весна була досить вологою, тому гербіцид спрацював на відмінно і при внесенні у фазу 2 пари справжніх листків лободи (стандартна рекомендація – не пізніше, ніж перша пара). А цього року весна – суха. Грунтовий компонент діє справді слабіше. Але там, де фазу лободи не пропустили, система спрацювала дуже добре».

«Торік за двократної обробки по 0,5 л/га за системою КОНВІЗО® СМАРТ було все чудово — поле було чистим. Цього року через погодні умови картина не така гарна, але все ж система демонструє непоганий результат. Безперечно, дана технологія заслуговує уваги, і хоча вона не з дешевих, я думаю, що майбутнє за КОНВІЗО® СМАРТ. Приїжджали до нас двічі науковці з Чехії, дивилися на ці посіви, порівнювали зі своїми. У підсумку — їхнє бачення повністю збігається з моїм», — поділився думкою директор агрофірми «КамазАгро» Микола Кошіль.

Микола Кошіль та Петро Кутя

Разом із керівником господарства ми побували на одній із ділянок площею 42 га, де був посіяний гібрид Джоконда КВС. Микола Кошіль відмітив дружність сходів та відсутність падалиці, яка на класичних посівах усе ж таки є. Копати буряк на цьому полі в господарстві планують у 20-их числах жовтня, очікувана врожайність цієї ділянки — до 80 т/га.

Посіви цукрового буряку

Оглянувши поле, ми попрощалися з Миколою Кошілем та рушили в дорогу. Нас уже чекали на Львівщині, у ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед».

КОНВІЗО® СМАРТ на «Агро ЛВ Лімітед»: копати не можна залишити

У компанії «Агро ЛВ Лімітед», що на Львівщині, в обробітку біля 50 тис. га землі, з яких 5 тис. га — під цукровими буряками, 60% цих посівів — селекція KWS. Торік тут також була закладена демо-ділянка КОНВІЗО® СМАРТ, на якій система показала себе відмінно, після чого в нинішньому сезоні було прийнято рішення про сівбу за цією системою вже 60 га.

Читати за темою:АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Сівба цукрового буряку КОНВІЗО® СМАРТ

Із керівником виробничого відділення «Батятичі» Орестом Зубарем ми зустрілися на демо-ділянці, оскільки основні посіви тут викопали ще 15 вересня.

Орест Зубар, керівник «Агро ЛВ Лімітед»

Таке раннє викопування, з-поміж іншого, було зумовлене несприятливими погодними умовами, що не дали спрацювати як слід гербіциду, та розташуванням посівів на осушених землях. Та попри малий період вегетації і раннє збирання, у результаті було отримано врожайність 54 т/га.

«Були ранні строки викопування, тому врожай менший, ніж планувалося. Потенціал Конвізо, звісно, більший. Система захисту тут проста й ефективна. Дві обробки — і поле стало чистим від бур’янів, враховуючи, що попередника не було, поле не використовувалося», — розповів Орест Зубар.

Він додав, що наступного року в господарстві також планують посіяти цукровий буряк за системою КОНВІЗО® СМАРТ, оскільки вона добре себе зарекомендувала в боротьбі з бур’янами та дозволила звільнити техніку для обробки інших культур. Система, на відміну від класичної технології вирощування цукрового буряка, потребує лише 2 обробки.

Цукровий буряк

Команда АгроПолігону продовжить стежити за технологією КОНВІЗО® СМАРТ і в наступному сезоні неодмінно завітає на ці та інші господарства, які застосовують нову технологію,  щоб оцінити перспективність системи та поділитися з вами результатами наших досліджень. До нових зустрічей!

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою