Саймон Хілл, британський фермер

Секрети успіху та високих врожаїв британського фермера Саймона Хілла

Vaderstad 29 жовтня 2019 2054 0

Формування оптимального посівного ложа, отримання дружних сходів, контроль сівозмін і попередження ризиків уражання врожаю шкідниками або хворобами — пріоритетні завдання Саймона Хілла, власника господарства «Strattons Farms» у місті Гемпшир, Англія.

Землі господарства орієнтовно розділені на два типи: приблизно половина ґрунтів — глинисті з домішками крейди, а друга половина — суглинисті. На переважній більшості земель сівозміни чергуються, крім 109 га лугів, на яких вирощують культури для годівлі великої рогатої худоби.

«Ми намагаємось підтримувати шестирічну сівозміну, висіваємо озимий ячмінь, пшеницю, овес, ріпак та ярий ячмінь. Ми не сіємо двічі поспіль пшеницю, її наступником є ріпак. Дотримуємося шестирічної сівозміни ріпаку, а не трирічної. В результаті ми отримуємо набагато кращі врожаї, оскільки ризик пошкодження шкідниками врожаю набагато менший. Це дуже важливо для нас, адже в Англії заборонено використовувати пестициди групи неонікотиноїдів для боротьби зі шкідниками», — говорить Саймон Хілл.

У господарюванні фермер надає перевагу мінімальному обробітку ґрунту, бо вважає його кращим для отримання оптимального посівного ложа, що забезпечує дружні сходи. Оранку застосовує зрідка — коли це потрібно для ефективної боротьби з бур’янами, особливо на землях чорного пару.

Читати за темою: Андрій Ковальчук: Слід якісно робити елементарні речі — і результат буде.

Після збору врожаю близько 70% вимолоченої в процесі роботи великих комбайнів соломи піддають тюкуванню, решту 30% — залишають на поверхні. Тож Саймон замінив свій старий культиватор Сarrier компанії Väderstad на новий Carrier XL 525 оснащений штригельною бороною для рівномірного розподілення рослинних решток та 610-міліметровими дисками, які завдяки конічній формі, забезпечують ретельне подрібнення оброблюваного шару ґрунту та рівномірно перемішують пожнивні рештки. Окрім того, така форма робочих органів культиватора забезпечує сталий робочий кут та дотримання заданої глибини обробітку незалежно від ступеня зношення самого диска.

Carrier XL 525. Фото: www.vaderstad.com

«Ми виконуємо обробіток під кутом 25°-30° поперек технологічних колій якомога швидше після збору врожаю. Ми встановлюємо диски на глибину обробітку від 7,5 до 10 см та якомога швидше після збору врожаю виконуємо обробіток, щоб рослинні рештки та ґрунт були ретельно перемішані. Це полегшує роботу мікроорганізмів у ґрунті та пришвидшує мінералізацію залишків соломи, а також сприяє боротьбі з деякими видами шкідників», — ділиться секретами технології ґрунтообробітку Саймон Хілл.

Читати за темою: Внесення добрив та розчистка полів — огляд техніки Fliegl

Також він застосовує технологію чорного пару. Пар — надійний засіб для регулювання водного режиму ґрунту. Зокрема, чорний пар є ефективним агротехнічним заходом покращення родючості ґрунту та найзручнішим полем для застосування добрив, поглиблення орного шару, боротьби з бур’янами тощо.

«Ми залишаємо землю вільною для проростання бур’янів, перш ніж обприскувати її гербіцидами. Далі виконуємо обробіток комбінованим культиватором TopDown компанії Väderstad на глибину 175 мм», — говорить фермер.

Культиватор за схемою TopDown. Фото: www.vaderstad.com

У передній частині культиватора встановлено вирівнювальні конічні диски, що забезпечують інтенсивний обробіток ґрунту. Вони виготовлені із загартованої шведської сталі марки V-55 і призначені для подрібнення рослинних решток, підрізання бур’янів і перемішування їх із верхнім обробленим шаром ґрунту. Після обробітку культиватором землю знову залишають у спокої для провокування вільного проростання бур’янів і повторюють боротьбу з ними шляхом обприскування гербіцидом.

«Після проведення всіх агрономічних заходів ми розпочинаємо сівбу. Висіваємо за допомогою 4-метрової сівалки Väderstad Rapid, агрегатованої із трактором Fendt 820 Vario. За використання цієї системи ми отримуємо оптимальний шар ґрунту із рівномірно розподіленим насінням, якісним складом поживних речовин і добрим водним режимом. Хороший посівний шар дуже важливий для появи дружних сходів і високих урожаїв» — підсумовує британський фермер.

Сівалка Vaderstad Rapid. Фото: www.vaderstad.com

© Kurkul.com, 2019

Виконано за допомогою Disqus